De siste ukene har flere viktige indikatorer for aktiviteten i amerikansk økonomi vist en svakere utvikling enn antatt. Foran fredagens arbeidsmarkedsrapport fra amerikanske myndigheter er derfor forventningene skrudd noe ned.

Venter lavere jobbvekst
Ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn venter ekspertene at sysselsettingen utenom jordbruket økte med 185.000 personer i mai. Det vil i så fall være 60.000 færre enn måneden før.

- Stigningen i de ukenltige ledighetstallene har pekt mot en viss oppbremsning i jobbveksten, skriver Danske Bank i en oppdatering denne uken.

Flere ledige
Etter at de ukentlige tallene for førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt under 400.000 tidligere i år, har tallene gått motsatt vei de siste ukene.

I forrige uke var det 424.000 nye søkere og uken før var tallet 414.000. En tommelfingerregel mange støtter seg til er at nivået på de ukentlige tallene må være under 400.000 for at arbeidsledighetsraten skal falle.

Foran fredagens rapport venter ekspertene riktignok at ledighetsraten vil falle fra 9,0 prosent til 8,9 prosent. Nedgangen kommer imidlertid etter at raten overraskende steg til 9,0 prosent i april fra 8,8 prosent måneden før.

Sysselsettingsveksten og ledighetsraten blir presentert i samme rapport, men stammer fra to forskjellige undersøkelser. Ledighetstallene blir hentet inn i en undersøkelse blant husholdningene, mens sysselsettingstallene kommer fra en undersøkelse gjort hos bedrifter.

Dabber av
Ekspertene tror at den kommende ukens makrotall også vil gi andre indikasjoner på at aktiviteten i amerikansk økonomi er i ferd med å bremse noe opp.

- Høye bensinpriser demper hastigheten. Produksjonen vil øke i et mer moderat tempo, sier sjeføkonom Scott Brown i Raymond James & Associates til Bloomberg News.

Den månedlige aktivitetsindeksen ISM fra Institute for Supply Management, som tilsvarer andre lands PMI-indekser, er ventet å vise litt lavere aktivitetsøkning for produksjonsbedriftene. Ifølge Bloomberg News er det ventet at indeksen faller fra 60,4 i april til 57,6 i mai. En indeks over 50 viser økende aktivitet for sektoren.

Den tilsvarende ISM-indeksen for tjenesteytende sektor er ventet å stige fra 52,8 til 54,0.

Følg offentliggjøringen av alle de viktigste makrotallene på DN.no!Arbeidmsarkedsrapporten legges frem fredag klokken 14.30.

Slik gikk det forrige gang: 244.000 nye jobber (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.