Tirsdag la de to aksjeplukkerne Peter Hermanrud i meglerhuset Swedbank First Securities og Kristoffer Stensrud i Skagen-fondene frem sine spådommer om aksjemarkedet.

Spådommene kom på årets første møte i Næringsforeningen i Stavangerregionen. Dette er tiende året de to duellerer om hvem som treffer best med sine aksjevalg. Etter de ni første årene er stillingen seks-tre i Kristoffer Stensruds favør.

I 2013 trakk spesielt Norsk Hydro ned Hermanruds porteføljeforslag, mens SR-Bank og DNB var aksjene med best avkastning. I sum hadde porteføljen til Hermanrud en avkastning på 36 prosent i fjor.

Skal sjekke én gang til
Skagenfondenes porteføljeforvalter Kristoffer Stensrud traff spesielt blink med Rec-aksjen. Dessuten ga Golden Ocean god avkastning slik at porteføljen kom ut med en samlet avkastning på 107 prosent.

Nå skal riktignok leder Rolf Johansen i næringsforeningens ressursgruppe for formuesforvaltning sjekke en gang til angående beregningen av Rec og eventuelt komme med en korreksjon på møtet neste år, men Hermanrud medgir uten problemer at Stensrud har hatt den beste avkastningen.

I 2014 er Hermanruds anbefalinger Norsk Hydro, ABG Sundal Collier Holding og Salmar.

- Hydro var den eneste aksjen som ikke gjorde det bedre enn indeksen i fjor. Jeg tror etterspørselen etter aluminium tar seg opp i år, sier Hermanrud.

Om Swedbank-konkurrenten Sundal Collier sier Hermanrud at de gjør det nesten like bra som Swedbank totalt.

Salmar-akjsen tror han vil gå fra riktig priset i dag til dyrt priset om et år.

Beholder flere favoritter
Stensrud beholder Archer,Goodtech, Siem Offshore, Frontline, Norwegian, Rec og Bonheur i sin aksjeportefølje for 2014. Eneste endringer er at han selger Golden Ocean og kjøper Cermaq.

- Vi sparer mye kurtasje og forvaltningshonorar på dette, spøker Stensrud henvendt til Hermanrud.

Stensrud mener Archer ennå ikke har gitt potensialet og at Goodtech fortsatt er lavt vurdert og derfor blir i portefløljen.

Frontline er en må ha-aksje innen shipping, mener forvalteren.

- Lykkes Norwegian med langdistanse etter alt peset de har hatt med Dreamlineren viser de nye veier i global flyging, tror Stensrud.

Tror på 800
Hermanrud tror på et godt aksjemarked i 2014 og mener hovedindeksen på Oslo Børs normalt skal gå til 800 innen to år. Han tipper 650 i 2014, en økning på 21 prosent fra inngangen til året.

- Men vi kommer ikke til 800 uten inntjeningsvekst. I 2014 tror vi på inntjeningsdrevet oppsving. Jeg tror inntjeningsveksten blir 20 prosent i år, sier Hermanrud.

Men han tar et forbehold:

- Vi må forutsette at katastrofen kommer igjen. Historisk tar det fem til seks år mellom hver smell . Men jeg tror det tar lenger tid denne gang. Lite tilsier at vi står foran et krakk nå. Jeg tror alt er forskjøvet to år, sier Hermanrud som ikke utelukker at hovedindeksen på Oslo Børs krasjer ned igjen mot 450 etter å ha nådd et toppnivå på 800.

LES OGSÅ:

Nå endres spillereglene på Oslo Børs

Her kan du forsøke deg på DNs nyttårsquiz (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.