Marekdene har falt den siste tiden, og mange diskuterer om det kan komme et lettelsesrally dersom man får en løsning på gjeldsproblemene i USA i løpet av, eller over helgen.

Oslo Børs er fredag ettermiddag ned 1,5 prosent.

Les også: - Ratingkutt for USA - uansett

Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, heller mot at dette vil skje, men tror ikke markedet har falt nok til å at han vil anbefale å geare investeringer i aksjer eller fond.

- Får vi en løsning på gjeldsproblematikkken i USA, venter jeg at fokuset raskt dreies vekk fra gjeldsproblemer og over mot sterke selskapsresultater og lav prising. Det er lett å tenke seg at resultatet da kan bli et lettelsesrally, sier han til DN.no.

Usikkert hvor lenge et rally vil vare
Det er imidlertid usikkert hvor lenge et eventuelt rally vil vare, med tanke på det svake sentimentet vi har i dag, med hensyn til gjeldssituasjonen i Europa, med stigende renter i Italia og Spania, samt usikkerheten rundt styrken i den økonomiske gjeninnhentingen og fremtidig vekst.

- Samtidig skal det bemerkes at nedsiden er betydelig på børsen dersom amerikanske politikere mot formodning ikke blir enige, og resultatet blir et mislighold av statsgjelden. I et slikt scenario vil resesjonsfaren øke hurtig for hver dag som går med mislighold og med alle de negative implikasjoner det har for prosykliske aktivaklasser som aksjer.

Han tviler imidlertid på at amerikanske politikere begår "tidenes selvskading" gjennom å ikke heve gjeldstaket.

Kjøperne streiker på Oslo Børs
Myrseth peker på at Oslo Børs for tiden er verdsatt til kun 9,5 ganger estimert inntjening kommende tolv måneder. Det er nesten ett standardavvik under mediansnittet for de siste ti årene. Samtidig er selskapsresultatene sterke, og det er få tegn til en topp i oljeprisen og dermed "peak earnings" i næringslivet.

Les også: Her er ekspertenes sommeraksjer

På tross av lav vurdering og gode resultater, streiker kjøperne på Oslo Børs. Det skyldtes i første halvdel av sommeren gjeldsproblemene i eurosonen, mens det nå er USA som dominerer overskriftene, forklarer Myrseth.

- Jeg tror det kan være et gunstig tidspunkt å kjøpe aksjer på akkurat nå. Generelt anbefaler jeg aldri å gaere investeringer (låne penger til å investere, red. anm.) i aksjer eller fond, sier investeringsdirektøren.

 

Avviser et stort rally
Porteføljeforvalter Tony Fimreite i Holberg Fondene tror ikke på et betydelig lettelsesrally som følge av en eventuell god gjeldsløsning i USA.

- Hvis man ser på denne hendelsen isolert sett, er det på kort sikt klart at du kan få en liten oppgang, men jeg blir overrasket hvis hovedindeksen går opp i 500, for eksempel, basert kun på at USA kommer til enighet vedrørende gjeldstaket, sier Fimreite til DN.no.

Han oppfatter det som at oppsiden er litt begrenset og som at utfallsrommet er større på nedsiden enn oppsiden, siden det virker som markedet tror på en løsning.

Yielden på USAs 12-måneders statsrenter, er kun opp 0,03 prosent på syv dager. Dette mener Fimreite gir indikasjoner på at markedet tror at USA kommer til enighet. I tillegg er CDSen på amerikansk statsgjeld opp 26 prosent på syv dager.

- Men for et land som kan være kun noen få dager fra å ”defaulte” på sin gjeld, synes vi ikke dette er veldig mye, bemerker han.

- Aksjer er attraktivt priset
Fimreite mener det alltid er veldig individuelt om man skal sitte i aksjer eller ikke, med tanke på hvilken risiko man søker.

- Men har du et langsiktig perspektiv mener vi at dagens oljepris gir en god risikopremie på Oslo Børs, påpeker porteføljeforvalteren.

Han mener at flere aksjer er attraktivt priset, med tre til fem års perspektiv.

- Vi ville kanskje vært litt forsiktige med å være høyt gearet, da det ikke er priset inn noen særlig risiko for at USA ikke kommer til enighet. Kommer de ikke til enighet, er det stor sannsynlighet for at vi vil få oppleve volatilitet i markedene, sier han til DN.no.

Les også: Bråsnudde i rødt

<b>Stor uro på Wall Street</b>

<b>Statoil: Ja, vi har veldig stor fortjeneste på drivstoff</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.