Øystein Stray Spetalen har bestilt en ny oppjekkbar borerigg (jakcup) fra Keppel Fels-verftet i Singapore, gjennom Ferncliff-eide Standard Drililng.

Ferncliff eies av Spetalen.

Prisen på riggen er 180 millioner dollar, tilsvarende nærmere 1,1 milliard kroner.

- Vi gjør dette fordi vi tror det er en god mulighet. Nå er det en ny fase i riggmarkedet. Vi er igjen i en bestillingsfase, og vi var også med på den forrige. Vi fant ut at det nå var mulighet for å posisjonere seg riktig, sier Ferncliff-sjef Martin Nes til DN.no.

- Vi mener det er muligheter der ute nå. Det er ledig tid på verftene, og vi har valgt å bestille fra Keppel som er et førsteklasses verft, legger han til.

Dermed rigger Ferncliff seg nå til for å hente inn igjen noe av det selskapet har tapt på Standard Drilling. En kostbar refinansiering av selskapet påførte Ferncliff et tap på nesten 300 millioner kroner i 2008.

Eliminert risiko
Ferncliff ønsker å unngå at det samme skjer igjen, og mener at valg av verft er svært viktig.

- Nå har vi eliminert verftsrisikoen, sier han.

Som del av avtalen har Standard Drilling fått opsjon på ytterligere to rigger. Den planlegger selskapet å bruke, ifølge Nes.

- Vi rigger oss til for det, ja, men det er markedet som bestemmer, sier han.

Selskapet har ikke begynt å forhandle kontrakt for det første nybygget. For tiden ligger dagratene på den typen rigger Spetalen har bestilt rundt 130.000-150.000 dollar.

Standard Drilling betaler 20 prosent av beløpet nå, og 80 prosent av beløpet ved levering om 20 måneder. Riggen skal finansieres gjennom en emisjon, tilrettelagt av Arctic Securities og First Securities.

Ferncliff skal garantere for minst 50 prosent av emisjonen, bekrefter Nes.

Ny boom
Ifølge Wall Street Journal har riggselskapene bestilt minst 17 nye rigger siden begynnelsen av oktober. Størsteparten av riggene er bygget på spekulasjon, det vil si uten kontrakt. Ordrene markerer et klart skifte som gjør slutt på en to år lang tørke for riggselskaper som Transocean og Seadrill.

Av de 17 riggene som er bestilt så langt i tredje kvartal, er 13 av bestillingene jackup-rigger.

Frem til 30. september hadde det bare blitt bestilt åtte slike rigger på to år, ifølge senioranalytiker Tom Curran i Wells Fargo Securities.

DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Øystein Stray Spetalen.

Les mer: Slutt på riggtørken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.