- Folk i Norge føler seg rike. Det gjør boligene dyrere, sier økonom Roger Bjørnstad i analysebyrået Pöyry til Dagens Næringsliv.

Selv om den månedlige boligprisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som utarbeides av Pöyry viser en falt utvikling i mai ligger prisene likevel syv prosent høyere enn i samme måned ifjor.

Les også: Bråstopp for boligprisene

Flere meglere merker at selgere har skyhøye forventninger til hva boligen deres er verdt.

EFFs nestleder Leif Laugen mener media må ta noe av skylden for mange selgere har urealistiske prisforventninger. Han påpeker at det ikke sikkert at du får 400.000 mer enn takst bare fordi naboen fikk det.

– Det er viktig for oss å sende ut en bekymringsmelding med tanke på videre prisvekst. Det er ikke normalt at boliger går opp mot 20 prosent over prisantydning, sier Laugen.

Bjørnstad og Laugen er uenige om hvilket tempo Norges Bank vil følge når den setter opp renten. Laugen tror det vil skje fortere enn det mange lenge har trodd. Han får ikke støtte av Pöyrys Roger Bjørnstad:

– Jeg tror ikke sentralbanksjefen vil drive opp renten og dermed også kronekursen, sier Bjørnstad til avisen.

Han tror heller ikke at utflatingen i prisene eller bransjens formaninger om å senke forventningene betyr at man kan regne med noe fall fra dagens prisnivå.

– Det som er driveren i boligmarkedet er tilbud og etterspørsel. De driverne vi ser nå, vil vare lenge, tror Bjørnstad.

Med et sterkt arbeidsmarked, lav rente og relativt liten boligbygging er faren for et boligprisfall liten, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.