Swedbank First Securities tror Statoil forbereder seg for å ta større andeler på Utsira og Johan Sverdrup. Nordea Markets tror at salgsgevinsten kan brukes på prosjekter med bedre økonomiske utsikter.

Det fremgår av analyserapporter mandag.

- Forbereder seg
Statoil meldte mandag morgen at selskapet selger mindre andeler i Gullfaks og Gudrun samt sine andeler i de britiske funnene Schiehallion og Rosebank til OMV for 2,65 milliarder dollar kontant, og venter en gevinst på 1,3-1,5 milliarder dollar.

«Etter vår mening er det viktigste ved OMV-salget at Statoil mest sannsynlig forbereder seg for å øke sin eierandel på nøkkelområder som Utsirahøyden og Johan Sverdrup», heter det i Swedbanks oppdatering.

company:stl

Flere grunner
Meglerhuset mener at Statoil burde øke en del på 40 prosent på Johan Sverdrup av flere grunner:

Statoil har lavere kapitalkostnad enn de andre partnerne, feltet vil mest sannsynlig vokse i tiden fremover, feltet kan bli et hovedområde og det ville vært politisk fornuftig og populært blant Statoils interesseholdere.

Swedbank mener videre at salgsgevinsten er «grei», men ikke spesielt høy, og på bakgrunn av transaksjonen så ventes det at eps for 2014 til 2016 vil kuttes med to til tre prosent.

Swedbank First Securities har en markedsvekt-anbefaling på Statoil-aksjen med kursmål på 145 kroner pr aksje.

Reduserer resultatene
Nordea Markets mener at salget realiserer verdi for Statoil, men at det samtidig reduserer selskapets resultater på kort sikt.

«Statoil fortsetter å realisere verdi gjennom salg av eiendeler. (..) Men produksjonen reduseres i det kortsiktige bildet ettersom at tre felt (Gullfaks, Schiehallion) allerede er i produksjon, og at det siste (Gudrun) ventes å produsere olje i første kvartal 2014», heter det i Nordea Markets' rapport.

Meglerhuset reduserer produksjonen med 40.000 fat oljeekvivalenter pr dag i 2014 og 60.000 fat i 2016.

«En følge av dette er at resultatestimatene vil falle i det kortsiktige bildet», heter det i Nordeas rapport, men meglerhuset legger til:

«Vi tror at salget tillater kontantstrømmen til å bli brukt på prosjekter med enda bedre økonomiske utsikter», heter det.

Nordea har en holdanbefaling på Statoil med kursmål på 140 kroner pr aksje.

Les mer:
Statoil med milliardoperasjon
Slik vil han bruke 57 milliarder

Les også: Statoil-funn nær Smørbukk

Les mer på DN.no idag:

Rema punger ut for å bli kvitt sjefer
- Formuesskatten har drevet meg til randen av emigrering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.