Libyas oljeminister Shokri Ghanem truer med å annullere kontraktene til Statoil og andre vestlige oljeselskaper om de ikke umiddelbart starter opp oljeproduksjon i landet.

Ifølge Dagens Næringsliv truer Ghanem med at kontraktene i stedet vil bli gitt til kinesiske og indiske selskaper.

På en pressekonferanse i Tripoli i helgen, samtidig med at internasjonale styrker startet bombing av mål i Libya, sa Ghanem at det vil bli konsekvenser for oljeselskaper som ikke kommer tilbake for å gjenoppta oljeproduksjonen.

– Vi vil vurdere å gi kontrakter utenom anbudsrunde til nye operatører som er villige til å komme og jobbe i landet. Vi ønsker å øke oljeproduksjonen, sa han.

Ingen returplaner
India, Brasil og Kina skal være land som er i kikkerten til Libya som nye samarbeidspartnere.

Statoil er partner i to oljefelter i Libya, men har ikke planer om å returnere med det første.

– Vi stengte kontoret 21. februar på grunn av sikkerhetssituasjonen og for å ivareta sikkerheten til våre ansatte. Kontoret er fortsatt stengt med samme begrunnelse, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Han ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Shokri Ghanem, men sier at Statoil avventer situasjonen og vil se hva som skjer før de foretar seg noe.

– Uansett vil det vi gjør i Libya fremover være i tråd med relevante sanksjoner og politiske reguleringer, sier Pedersen.

Heller ikke andre vestlige oljeselskaper har umiddelbare planer om å vende tilbake.

Les også: Jekker ned Statoil

<b>- Sjokkeffekt på gassprisene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.