Frykten for en bankkrise i Spania har de siste ukene vært blant faktorene som har ført til stor uro i finansmarkedene.

Torsdag kveld melder kredittvurderingsbyrået Fitch at de kutter kredittvurderingen av Spania med hele tre hakk. Fitch advarer også mot at landet står i fare for å bli jekket ned til søppelstatus.

Kredittvurderingen ble nedjustert fra "A" til "BBB", med negative utsikter.

- Den spanske regjeringens finansielle fleksibilitet er svært begrenset, og det svekker myndighetenes evne til å gripe overbevisende inn i restruktureringen av banksektoren. Det har også økt sannsynligheten for finansiell støtte fra utlandet, skriver Fitch i en rapport, ifølge CNN Money.

Rådyr bankkollaps
Fitch begrunner nedvurderingen blant annet ved å vise til kostnadene dersom de gjeldstyngede spanske bankene skulle kollapse, melder blant annet Wall Street Journal og CNN Money torsdag. Det sies at kostnaden ville være mellom 60 og 100 milliarder euro. Dette kommer i tillegg til at bankkrisen bidrar til at nedgangstidene i spansk økonomi vil vare ut 20123.

Også situasjonen i Hellas straffer seg for Spania.

- Spania har en høy andel utenlandsgjeld, og det gjør landet særlig sårbart for smitte fra krisen i Hellas, skriver Fitch i et notat.

Renten på spansk statsgjeld har steget kraftig de siste ukene og landet er i praksis stengt ute av markedet, forhindret fra å ta opp ny gjeld.

Svært høy rente
Spania lyktes imidlertid med å selge i alt tre obligasjonslån med ulik løpetid i markedet torsdag.

Et rentenivå på over seks prosent for tiårige rentepapirer gjenspeiler imidlertid den svake tilliten til Spanias økonomi, og er mindre én prosent unna hva som anses være smertegrensen på syv prosent.

Les: Fortsatt kriserenter i Spania

Les mer: Spania: - Døren til markedet er ikke åpen

<b>Frykter at spanjolene vil tømme sin bankkonti</b>

<b>Spania: - Umulig å redde oss med krisehjelp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.