Saken  oppdateres.

- Vi har opplysninger som tyder på at en terrorhandling mot Norge er planlagt innen kort tid, antakelig dreier deg seg om få dager. Vi har ingen detaljer om mål eller form for terror som er planlagt, sier Benedicte Bjørnland, sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

PST opplyser under dagens pressekonferanse at det har fått en tidsspesifikk terrortrussel. PST sier går ut med informasjon fordi de mener at det kan virke forebyggende og avskrekkende mot dem som planlegger en terrorhandling.

En ekstrem islamistgruppe med tilknytning til Syria planlegger terrorangrep i Norge.

Les mer her: Følg pressekonferansen direkte

PST: Alvorlig trussel

- Trusselen vi står overfor er alvorlig, men forventet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

- Personer med tilknytning med en ekstremistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terroraksjon i Norge. Det vi har fått informasjon om, er at den inneholder personer som deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria, sier hun.

PST har fått informasjon fra en samarbeidspartner, og på bakgrunn av egne undersøkelser velger PST å gå offentlig ut med den konkrete trusselen.

- De oppfølgende undersøkelsene vi selv har gjort gjør at vi betrakter dette som troverdig, uten at det er verifisert, sier Bjørnland.

Se intervjuet med Bjørnland: - Vi betrakter dette som troverdig

PST: - Vi betrakter dette som troverdig
00:00
Publisert:
 

Norge overrepresentert i Syria

- Korrigert for befolkning er Norge veldig tydelig representert i Syria, viser en artikkel fra Thomas Hegghammer, sier Bjørnland.

Hegghammer, som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, gjennomførte i fjor en undersøkelse som viste at nordmenn var overrepresentert blant utenlandske krigere i Syria.

- Tallene viser at noen av de mindre landene, deriblant Norge, er overrepresentert, sa Hegghammer til NRK.no.

- Det sier noe om størrelsen på det radikale, islamistiske miljøet i Norge.

PST har tidligere bekreftet at mellom 40 og 50 personer tilknyttet Norge har deltatt i borgerkrigen. Dagbladet har skrevet at det har informasjon som tyder på at minst 70 personer fra Norge skal ha deltatt på de ekstreme islamistenes side.

Anundsen: Ikke fordøm enkeltgrupper

 - Vi som borgere må ikke fordømme og reagere mot enkeltgrupper på bakgrunn av denne trusselen, sier Anders Anundsen (Frp), Justis- og beredskapsminister, under dagens pressekonferanse.

Når fikk du vite om trusselen?

- Relativt nylig, Statsministerens kontor fikk vite om det i går, sier Anundsen til Dagens Næringsliv.

Hva gjør situasjonen kritisk?

- Det må PST svare på, men vi må forberede oss på en situasjon der trusselbildet har økt.

Er det gjort tiltak for å sikre regjeringen?

- Ingen kommentar.

Bevæpner politiet

Fungerende politidirektør Vidar Refvik forteller at alle politidistrikter nå settes i beredskap.

- Vi tar informasjonen alvorlig og har styrket sikkerheten ved flyplasser, havner og andre knutepunkt. Politiet vil være bevæpnet. Folk vil merke vår beredskap ved at vi har økt tilstedeværelse med grenseoverganger og internasjonale flyplasser, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.