- Det er nettopp det jeg har sagt hele tiden, sier Trustbuddy-gründer Jens Glasø.

Sent fredag kveld kom advokat Lars-Henrik Andersson i advokatfirmaet Lindahl i Stockholm med den endelige borapporten i kjølvannet av konkursen i kompisbanken Trustbuddy.

Selskapet var børsnotert i Stockholm og verdsatt til over 400 millioner svenske kroner da aksjen ble suspendert og selskapet ble slått konkurs 19. oktober ifjor.

Styret i selskapet mente det manglet 44 millioner svenske kroner og politianmeldte den tidligere ledelsen.

Kunne vært reddet

Da selskapet gikk konkurs hadde det utestående 68.000 smålån til en verdi på tilsammen 302 millioner svenske kroner.

Og bostyrer legger ikke skjul på at det var en alvorlig feil i kompisbankens låneplattform som gjorde at det var vanskelig å holde oversikten over hvem som hadde lånt ut hva til hvem. Men dette var ikke noe nytt for ledelsen, skriver advokat Andersson. Han mener problemene kunne vært eliminert dersom kontrollen hadde vært mer omfattende og strukturert.

Han slår også fast at det ikke manglet noen penger i selskapet da styret 7. oktober ifjor gikk til den svenske Finansinspektionen, tilsvarende det norske Finanstilsynet,  - som så stanset virksomheten fem dager senere.

Selskapet var hele tiden i stand til å møte sine forpliktelser. Og selv om det hadde manglet 44 millioner kroner, ville selskapet fortsatt vært solvent, viser rapporten.

Konkursen førte både til at nær 60 ansatte mistet jobben, at aksjonærverdiene forsvant over natten og at lånegivernes muligheter til å få tilbake de 302 millionene de hadde lånt ut gjennom plattformen ble svært vanskelig og fortsatt ikke er løst.

- En tragedie

- Jeg skal ikke legge skjul på at vi fikk store utfordringer med den nye teknologiplattformen som vi implementerte sommeren 2014, sier TrustBuddys gründer, Jens Glasø (44).

-  Men som alle selskaper med stor vekst,  måtte programvaren kontinuerlig utvikles. Og til tross for at plattformen etter omfattende vurderinger av ledergruppen og det tekniske teamet ble vurdert som lanseringsklar, oppsto flere problemer som var krevende å løse. Da vi nærmet oss jul i 2014 ble vi etterhvert kjent med manglene knyttet til den såkalte underfundingen. Dette ble det tatt tak i med det samme og allerede i februar 2015 var dette et tema for det sittende styret og ledelsen, sier Glasø.

Det har ikke lykkes DN å få kommentarer fra personene som ledet Trustbuddy på konkurstidspunktet.

Les også:
Dro inn 300 millioner på spillselskap dnPlus

Langer ut mot Norsk Tipping  

Kampen om forbrukslån hardner til dnPlus

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.