Dagens Næringsliv forteller i fredagsutgaven om hvilken effekt Navs innkalling til dialogmøter har på sykefraværet. Fulltidssykmeldte vender hele 20 dager raskere tilbake på jobb for hvert avholdte dialogmøte. Seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret konstaterer at både selve innkallingsbrevet og det pålagte dialogmøtet hos Nav etter et halvt år har en effekt.

- Brevet fungerer som et spark bak, sier Markussen til DN.

Les Simen Markussens fredagskronikk (gratis):Frisk av et brev
Les om brevets helseeffekt i DN (betalingsversjon):Sykmeldte friskner til

Sosialpolitiker Erlend Wiborg (FrP) mener brevene og dialogmøtene bidrar til  å luke ut dem som går på sykmelding uten grunn.

– Jeg tror brevene om dialogmøtene bidrar til å ta dem som jukser, sier Erlend Wiborg (FrP) som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen  på stortinget.

– Har vi for lav terskel for å være borte fra jobben?

– Ja og nei. Det store flertall dra på jobb og er friske og er ikke i nærheten av å jukse og misbruke ordninger. Men vi må ikke være naive.

Viktig å ta snylterne

På samfunnsnivå mener Wiborg at Norge ikke har gjort god nok jobb.

– Når vi har så høyt sykefravær sammenlignet med andre land, så har både Nav, stortinget og det enkelte individ et ansvar for å være bevisst. De fleste er ærlige, men det er noen som jukser. Derfor er det viktig å ta dem som jukser og snylter.

Wiborg påpeker at Norge har en stor reserve av folk med arbeidsevne.

– Vi har 650.000 personer som til enhver tid står utenfor arbeidslivet. Dette viser utfordringen vi har i Norge. Vi kan ikke ha et arbeidslivssystem der vi ikke benytter arbeidsevnen. For oss som samfunn koster det betydelig, og vi har færre som betaler for det.

Uanmeldte kontroller hjemme

Kristin Clemet, som er tidligere arbeidsminister for Høyre og nå leder i tankesmien Civita, synes det er positivt at et enkelt brev fra Nav er nok til å påvirke sykefraværet.

– Dette viser at sykefravær er noe vi kan gjøre noe med, når bare et brev kan påvirke utviklingen.

Clemet mener at vi må finne oss i at myndighetene utøver portvokterrollen og dulter i oss når vi er borte fra jobben.

– Jeg er enig med Jens Stoltenberg i at man sjelden er helt syke eller helt friske. Derfor er det noen overganger der det er nyttig med noen påminnelser for å tenke gjennom sin egen situasjon.

Hun viser til at sykmeldte i Danmark kan oppleve uanmeldte kontroller hjemme.

– Så lenge vi har generøse holdninger, er baksiden av medaljen at staten bruker pekefingeren og kontrollerer oss.

Smitteffekt

Civita-lederen konstaterer at sykefraværet trolig har en smitteeffekt .

– Terskelen for sykmeldinger er avhengig både av type jobb og holdninger. Forskning viser at holdninger smitter både i bedrifter, familier og lokalsamfunn. Noen synes det er provoserende, men det positive er at det også kan smitte i den andre retningen.

I den publiserte forskningen til Frischsenteret fremgår det store fylkesvise forskjeller i hvilken grad Nav bruker dialogmøter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.