Russlands annektering av ukrainske Krim har skremt flere østeuropeiske land.

– Krisen i Ukraina dytter kanskje noen velgere tilbake til de tradisjonelle partiene og får dem til å unngå euroskeptikere, sier Vit Benes i Institute of International Relations i Praha.

Utviklingen støttes av at EU-skeptiske partier som franske Nasjonal front oppleves som Putin-vennlige, sier Benes om den russiske presidenten.

Sammen med Irland var det Tsjekkia som stemte på dag nummer to i EU-valget fredag.

Holder seg borte

Tsjekkerne er ventet å gi seieren til de to regjeringspartiene ANO og sosialdemokratene, og i stedet kan tradisjonell tsjekkisk EU-skepsis komme til uttrykk gjennom lav valgdeltakelse.

– Mai-valget kan se ut til å bli en skuffelse for de tradisjonelt euroskeptiske partiene både på høyre og venstre side, mener Seán Hanley ved University College London.

Irland

I Irland er regjeringspartiet Fine Gael ifølge DPA ventet å bli største parti idet landet har kommet seg ut av klubben av kriseland i EU.

Men fremgangen ligger trolig hos republikanerne i Sinn Féin. Tross pågripelse og drapsanklager mot partileder Gerry Adams i Nord-Irland håper partiet på tre irske plasser i EU-parlamentet.

Skuffet Wilders

Britene og nederlenderne var første ute i EU-valget med avstemninger torsdag.

Valgdagsmålingen fra Nederland antyder et skuffende og noe overraskende resultat for EU-motstanderen Geert Wilders. Hans Frihetsparti får en oppslutning på 12,2 prosent i målingen sammenlignet med 17 prosent i valget ti 2009.

Høyrepopulistene er likevel ventet fremgang i EU som helhet, og britiske UKIP og franske Nasjonal front kan komme til å bli største partier fra sine land.

EU-borgerne må imidlertid vente til søndag klokken 23 for resultatene fra hele Unionen.

Les også:
Nekter å røre boligskatten
IMF bekymret over det norske boligmarkedet
- De vil stjele pengene dine (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.