«#Lilyhammer RIP. Ikke min avgjørelse. La oss bare si for nå at virksomheten ble for komplisert. Veldig stolt av våre 24 episoder. Nye ideer er på vei.» skrev Stevie Van Zandt på Twitter onsdag kveld.

Nå bekrefter Netflix til VG at det er slutt på historien om den populære karakteren, spilt av Van Zandt. Skuespilleren har hovedrollen i serien som er produsert av Rubicon for NRK og Netflix.

Les anmeldelsen av «Lilyhammer» sesong tre

– Lilyhammer var banebrytende som Netflix sin første originalserie noensinne. Fans over hele verden har hatt glede av historien om fisken på land. Sesong tre er en naturlig avslutning på historien om Frank «The fixer» Tagliano, sier Netflix' kommunikasjonsdirektør Joris Evers i en uttalelse til VG.

DN har tidligere omtalt at det spøkte for tv-serien. Bakgrunnen for konflikten var blant annet at NRK la ut alle episoder av tredje sesong på nett, mens Netflix måtte vente seks måneder for å publisere.

Steven Van Zandt kalte avtaleverket som skapte konflikt om «Lilyhammer», for «tidenes mest kompliserte» og mener det er et mirakel at det gikk bra så lenge som det gjorde.

Les også:«Lilyhammer» mister seere

– Det var veldig rart om jeg skal være ærlig. Jeg forsto det ikke, sa Steven van Zandt til DN tidligere i år, om NRKs avgjørelse om å gjøre hele sesong tre av «Lilyhammer» tilgjengelig på nett samtidig ifjor høst.

Provoserte

NRKs beslutningen provoserte Netflix – som har de internasjonale rettighetene og betalte 96 av 120 millioner kroner av produksjonsbudsjettet til sesong tre.

Flere kilder DN har snakket med, bekreftet at ledelsen i strømme­selskapet ble sterkt opprørt og følte at den ikke hadde fått varen selskapet betalte for.

– Det var et merkelig øyeblikk, reaksjonene var ikke preget av stygge ord, så mye som det var sjokk og overraskelse, sa van Zandt.

Les også: Seks grunner til at NRK taper tv-krigen

Norske Rubicon har produsert serien etter en avtale med NRK, som har visningsrettighetene i Norge. Rubicon har i neste omgang en internasjonal distribusjonsavtale for «Lilyhammer» med tyske Red Arrow International. Red Arrow International har igjen gitt Netflix rettighetene til distribusjon i sine markeder rundt om i verden. Unntaket er Norge, hvor Netflix må vente seks måneder etter at NRK har sendt serien.

Lilyhammer
Trailer fra den norske tv-serien Lilyhammer. Laget av Rubicon.
02:38
Publisert:
 

DN har foreløpig ikke lyktes å få tak i administrerende direktør i Rubicon, Pål Kruke Kristiansen, men han sier til VG at det ikke er en formell avgjørelse å avslutte «Lilyhammer». Han sier at serien kan fortsette selv om Netflix avslutter samarbeidet.

– Rettighetene til serien er det NRK, Rubicon og Steven Van Zandt som sitter på. Hvis de tre partnerne blir enig, og da inkluderer jeg også forfatterne bak selve historien i serien, så er det ikke avgjørende om Netflix blir med videre. De er en ren investor, sier han til avisen.

Rockestjerne og skuespiller

Budsjettet for den populære tv-serien har nær doblet seg for hver sesong. Da «Lilyhammer 3» kom på NRK ifjor høst, hadde den et totalbudsjett på 120 millioner kroner før moms. Likevel var det ikke penger nok på budsjettet da regissør og skuespiller Steven Van Zandt, kjent som Little Steven, ønsket å putte inn en siste scene fra New York helt på tampen av produksjonen.

Resultatet? Han tok regningen selv.

– Steven ville ha en ekstra scene, og var villig til å betale for den. Det var en scene han ville ha inn etter at vi hadde budsjettert New York-opptakene. Han sa «Let me pay for it», fortalte «Lilyhammer»-produsent Anders Tangen til DN.

Les også:Sesong fire helt i det blå

Norsk filminstitutt har bidratt med noe støtte til «Lilyhammer», men det er NRK og strømmetjenesten Netflix som bidrar mest.

Takker «Lilyhammer» for «House of Cards»
Den norske seriesuksessen gjorde at Netflix-sjef Reed Hastings torde å bruke mer enn 100 millioner dollar på «House of Cards».
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.