En omfattende nedbemanningsprosess i TV 2 nærmer seg slutten.

Ifølge organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand står TV 2 igjen med ti saker der det ganske sikkert går mot drøftelser før mulig oppsigelse. 

Ytterligere fem ansatte er fortsatt i dialog om sluttpakke og frivillig avgang.

– Det gjenstår fortsatt 10–15 uløste saker av den overtalligheten vi har i 2017. Vi er fortsatt i dialog med enkelte av disse om en løsning, og håper selvfølgelig at det er flere som vil løse seg før vi går til eventuelle drøftinger om oppsigelse, sier Willand.

– Hvorfor sier du at det gjenstår 10-15?

– Jeg vet med sikkerhet at ti av dem ikke ønsker å ta en sluttpakke, og så er vi fortsatt i dialog med fem av dem, sier hun.

Neste skritt: Drøfting og oppsigelse

Neste skritt er drøftelser med de tillitsvalgte i TV 2. Disse starter ifølge Willand denne uken.

– Så vil vi sammen med dem vurdere hvem som kalles inn til individuelle drøftingsmøter, sier hun.

Slike møter er påkrevd i henhold til arbeidsmiljølovens paragraf 15-1, og innebærer et varsel om mulig oppsigelse.

Disse møtene med enkeltansatte skal avholdes i løpet av februar. Det er først etter disse at det kan gis oppsigelse.

Tidenes nedbemanning

Norsk Journalistlag har slått fast at den redaksjonelle nedbemanningen i TV 2 er den største i en norsk mediebedrift noensinne.

Willand minner om at prosjektet «TV 2 i 2020» i fjor definerte at det var 177 årsverk for mange i TV 2 og at kostnadene måtte kuttes med 350 millioner kroner innen 2020.

Bakgrunnen er de store omveltningene i tv-bransjen som følge av endringer i publikums seervaner. 

Slik har det gått med de 177 årsverkene TV 2 skulle fjerne: 

  • Cirka 145 har gått med på å slutte frivillig og har akseptert sluttavtaler. 
  • Ti overtallige ønsker ikke å ta sluttpakke.
  • Fem overtallige er fortsatt i dialog med ledelsen om en mulig sluttavtale.
  • 17 årsverk skal bort neste år.

I tillegg til de inntil 15 som nå risikerer oppsigelse, skal TV 2 ifølge henne kutte ytterligere 17 årsverk i 2018, i forbindelse med at TV 2 flytter inn i nye lokaler både i Oslo og Bergen.

Tøft for dem det gjelder

– Vi er glade for at et så stort flertall har valgt å ta beslutningen om å slutte selv, sier Willand.

– Det vil ikke si det ikke er tøft for dem det gjelder, sier hun.

– Noen har vel følt det som om de hadde en pistol mot tinningen?

– Den betegnelsen får stå for din regning. Den fasen da vi bemannet organisasjonen, og noen ikke var bemannet inn, er nok blitt opplevd som mindre frivillig av noen. Derfor har vi hatt god dialog med tillitsvalgte og spurt hva som vil bidra til økt frivillighet, og som følge av dette utvidet valgmulighetene for å hjelpe folk over i nytt arbeid. Vi ser også at flere allerede er over i andre jobber, det tyder på at de som har erfaring fra TV 2, har en ettertraktet kompetanse på arbeidsmarkedet, sier Willand.

Forbereder seg på rettslige skritt

Mange av de overtallige har fått bistand av advokater i Norsk Journalistlag til å vurdere sin situasjon.

– Frykter dere rettssaker mot de siste 10–15 som ikke har valgt å slutte frivillig?

– Ja, når vi står med mellom 10 og 15 uløste saker, må vi også belage oss på at noen av dem vil gå til rettslige skritt. Så det forbereder vi oss på. Men først skal vi gjennomføre drøftingsmøtene, og så får vi ta en status etter det. Vi anerkjenner at vi har uenigheter med fagforeningene i forhold til hvilke kriterier som skal brukes ved overtallighet. Men vi har hatt juridisk veiledning i prosessen og har fulgt de lover og regler som gjelder, sier Sarah C.J. Willand.

Henrikke Helland er klubbleder i TV 2.
Henrikke Helland er klubbleder i TV 2. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Flere «sterke saker»

Leder Henrikke Helland i TV 2s redaksjonsklubb jobber med å finne best mulig løsninger for kollegene som står i fare for å miste jobben.

– Vi skal nå først inn i drøftelser i forkant av reelle oppsigelser. Flere av dem som står på denne listen, har høy ansiennitet i TV 2, og vi mener de har sterke saker arbeidsrettslig sett, sier Helland. 

– Vil dere råde dem til å gå til sak mot TV 2?

– Vi råder dem ikke til noe som helst, men skisserer hvilke alternativer de har. Og vi mener altså at flere av dem har gode saker, sier Henrikke Helland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.