Få vil bytte arbeidsgiver på kort sikt, viser ferske tall fra Universum.

Men ting endrer seg fort i disse tider, påpeker Carlo Duraturo, som allerede merker at funnene begynner å bli "gamle".

- Tallene vi tar utgangspunkt i er fra november, og mye har skjedd siden da. Optimismen er definitivt på vei tilbake: Bedriftene har begynt å ansette igjen og arbeidstakerne føler seg tryggere på at de vil beholde jobben. I 2010-undersøkelsen vil vi derfor se betydelige forandringer. Når pessimismen avtar, er flere på jakt etter ny jobb, sier Duraturo til DN.no.

Undersøkelsen fra Universum, som altså ble gjort på slutten av fjoråret, viser imidlertid følgende:

* Bare 17 prosent sier at de er interessert i å bytte arbeidsgiver innen 6 måneder.

* 11 prosent kan tenke seg et jobb-bytte innen ett år.

* 14 prosent kan tenke seg et jobb-bytte innen 1-2 år.

* 24 prosent er ikke interessert i å skifte arbeidsgiver i det hele tatt.

Les også:
Tviholder på jobbene sine

Rekrutterer igjen
- Tallene er ganske like 2008-tallene, men i 2007 ville ekstremt mange bytte jobb. Da var det arbeidstakers marked og et stort antall ledige jobber å velge mellom. Så ble det tøffere. Men i år ser vi at arbeidsmarkedet er i ferd med å bedre seg, både arbeidsgivere, arbeidstakere og studenter er mer optimistiske enn ifjor. Nå rekrutterer man igjen, og det har allerede satt seg i hodet. Normalt tar det nemlig litt tid fra arbeidsmarkedet viser tegn til bedring før bedriftene tør å begynne å ansette igjen, sier Carlo Duraturo.

Han roser norske selskaper for å ha opptrådt "riktig" i løpet av finanskrisen:

- I stedet for å droppe å stille opp på karrieredager ved høyskoler og universiteter i de dårlige tidene, har de benyttet muligheten til å markedsføre seg selv og vært synlige selv om de ikke har vært i stand til å rekruttere - og i mange tilfeller har vært nødt til å nedbemanne. Det vil lønne seg, for det er smart å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver selv i vanskelige perioder, sier han.

 

- Må også være synlig i krise
I tillegg er det viktig å holde på de beste gjennom tøffe tider, peker Duraturo på.

- Man må ikke miste hodet i nedbemanningstider og kvitte seg med attraktive medarbeidere. En bedrift må passe på de dyktigste man har, slik at man står godt rustet til bedre tider, sier han.

Universums undersøkelse avdekker også hvilke arbeidstakere som er mest fornøyde på arbeidsplassen. Her kommer det frem at en rekke ledere og mellomledere er svært tilfredse. Det er også it-spesialister, ingeniører, finansfolk og ansatte innen marked, kommunikasjon og PR, for å nevne noen yrkesgrupper.

Om lag 5.500 yrkesaktive i Norge med høyere utdanning deltok i undersøkelsen.

Les også:
Nå kommer jobbene

- Ledighetstoppen i 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.