Den svenske Riksbanken gjør et dramatisk kutt i styringsrenten, og tar renten ned 1,75 prosentpoeng til 2,0 prosent.

Les også: Rentesjokk i Sverige

- De sier at de gjør det av to grunner. Det økonomiske bildet er mye svakere. Samtidig er gjennomslaget til pengemarkedsrenten mye svakere enn det de har lagt til grunn tidligere. Rentekuttene de allerede har gjennomført har ikke hatt så stor effekt. Derfor tar kraftigere i nå, og legger seg ned på et nivå de regner med at de kan holde det neste året, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Spørsmålet nå er: Hva gjør Norges Bank på rentemøtet 17. desember?

- Det trekker i retning av at Norges Bank er villig til å gjøre mer når man ser hvordan andre sentralbanker agerer. Norges Bank lever ikke i en egen verden, og kanskje tenker de litt i samme retning, sier han.

Han tror at det kraftige rentekuttet kan gi Gjedrem noe å tenke på.

- Men jeg tviler på de er rede til å komme med så store kutt nå. Særlig når de har gitt få signaler om det i forkant. Men det gir dem nok litt å tenke på på Bankplassen, sier Aamdal.

Tror på større kutt
Stein Bruun, makroøkonom i SEB Enskilda, tror det er sannsynlig at Norges Bank vil kutte renten med mer enn de signaliserte i rentebanen i de la frem i siste Pengepolitisk rapport. I denne rentebanen lå kutt på 0,25 prosentpoeng i desember, mars og juni.

- Vi har lagt til grunn kutt på minst femti basispunkter på rentemøtet i desember. Men når andre banker går så heftig til verks, og Norges Bank nylig har signalisert at bildet er enda dystrere enn de la til grunn i Pengepolitisk rapport, skal vi ikke se bort i fra at det vil komme et stort kutt også fra Norges Bank på neste rentemøte, sier Bruun.

DN.no følger saken utover dagen!

Hva mener du Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem bør gjøre nå? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.