– Dette er en reaksjon på at IS skjøt mot en tyrkisk militærbase, men må også ses i lys av selvmordsangrepet fra IS i Suruc. Noen mener tyrkiske myndigheter i det stille støtter IS fordi de ikke er interessert i at kurderne skal styrke sin posisjon, sier Tyrkia-ekspert Camilla Nereid, dekan ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Uroen de siste dagene setter dessuten en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK, sier Nereid. Hun peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sier Nereid til NTB fredag.

Hindrer fredsprosess

PKK er erklært ulovlig i Tyrkia og har i en årrekke kjempet mot sentralmyndighetene. Den militante fløyen sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Nereid påpeker at forholdet mellom kurderne og regjeringen, som bygger på en skjør våpenhvile fra 2013, nå på ny kan utvikle seg til angrep og motangrep.

– Fredsprosessen med kurderne i Tyrkia er avgjørende for at Tyrkia skal være et velfungerende, demokratisk samfunn. Utviklingen de siste dagene setter en stopper for det, og det å få samtalene i gang igjen, kommer til å bli vanskelig, sier hun.

Tror på nyvalg

President Recep Tayyip Erdogans parti AKP mistet i juni sitt flertall i nasjonalforsamlingen, og Erdogan må med det danne en koalisjonsregjering.

Nereid tror den kommer til å være kortlivet og at presidenten må utlyse nyvalg til høsten. Vidt forskjellige meninger om politikken som Tyrkia fører mot IS, kommer til å bli avgjørende for utfallet, tror hun.

– Det prokurdiske partiet HDP mener Tyrkia har gjort for lite i kampen mot IS og for lite når det gjelder å løse situasjonen for kurderne i Tyrkia, mens nasjonalistpartiet MHP mener myndighetene har gått altfor langt i å innrømme kurderne rettigheter.

– Hvis det blir nyvalg, er det tvilsomt om det prokurdiske partiet vil få like stor oppslutning som de fikk ved valget i juni. Til det har partiet ikke tatt klar nok avstand fra PKK, mener Nereid. (©NTB)

Les også:

Trekker seg fra medieselskap

Asia i dag: Pessimismen sprer seg i Kina

- Finanspolitikken i Europa har vært aldeles katastrofal

DNtv:

DNs bilanmelder: «Hvis du er villig til å ofre prestisjen,  fremstår dette som et godt kjøp. Selv om det er en Kia til 700.000»

Her er en premium-suv uten premium prislapp
Storsuv-en Kia Sportage gir deg faktisk mye bil for pengene.
01:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.