Det lovet så godt da handelen startet klokken 15.30 norsk tid. At flere hus blir påbegynt i USA og at Wal-Mart, som er verdens største butikkjede, klarte å levere bedre resultat enn ventet, var med på å gi næring til aksjekursene.

Men etter knappe to timer med handel var optimismen så godt som borte, og teknologiindeksen Nasdaq vippet over i minus. Senere fulgte industri-indeksen Dow Jones og den brede S&P 500 etter og alle holdt seg grundig i minus frem til handelsdagen bel avsluttet.

- Det er som en tautrekkingskonkurranse, sier Mike Ryan fra UBS Financial Services til Bloomberg News.

- Folk fokuserer fortsatt på politisk risiko og bekymrer seg over langtidsutsiktene for euroen. Selv om markedet synes å ha stabilisert seg de siste to dagene betyr ikke det at problemene er bak oss, fortsetter han.

Tyskland strammer inn
Dette var før tyske myndigheter klarte å sende indeksene enda dypere ved å forby nakent shortsalg av ti viktige finans- og forsikringsaksjer og kredittsikringsavtaler knyttet til statsobligasjoner. Forbudet blir innført ved midnatt, melder den amerikanske tv-stasjonen CNBC. Nakent eller udekket shortsalg er når man selger verdipapir man ikke har og ikke har lånt inn på forhånd.

- Dette bringer mer usikkerhet inn i markedet. Det kommer en negativ reaksjon på alt som regulerer eller forbyr noe som helst form for handel. Vi prøvde det samme i USA. Jeg er ikke sikker på at det fungerte, sier James Paulsen, sjefstrateg hos Wells Capital Management til Bloomberg News.

Feiret for tidlig
Tidlig tirsdag trodde aktørene at frykten for at euroen ville kollapse var forbi:

- Panikken knyttet til frykt for at Europa vil eksportere sin resesjon til USA minker, sa senior investeringansvarlig Tom Wirth hos Chemung Canal Trust til Bloomberg News.

- Når den frykten avtar, ser vi at markedet begynner å klatre. Og om du ser på vårt land er alt veldig positivt. Detaljisttallene og husbyggingstallene er gode, la han til.

Kommentarene kom før euroen igjen falt enda lavere enn igår, da den ble notert til det laveste nivået på fire år.

Nyheten fra Tyskland om at landet vil forby enkelte handler som vedder på nedgang i aksjer og obligasjoner sendte euroen under 1,22 dollar.

Olje svinger
Amerikansk lettolje som igår falt til sitt laveste nivå i år, trakk opp tidlig på dagen. Men da fasiten skulle gjøres opp utpå kvelden var WTI-oljen under 70 dollar igjen. i 22-tiden kostet et fat med levering i juni 69,41 dollar.

Tidligere på dagen viste en rapport fra Arbeidsdepartementet i USA at utsalgspriser i USA falt overraskende i april, for andre gang på to måneder. Det viser at oppsvinget etter den verste resesjonen etter andre verdenskrig fortsatt ikke har utløst inflasjon.

Wal-Mart-aksjen steg etter at selskapet leverte et resultat per aksje på 0,88 dollar i første kvartal. Analytikerne hadde ventet et resultat på 0,85 dollar. Aksjen endte opp 2,3 prosent til 53,96 dollar.

IT-selskapet Cisco var blant aksjene som trakk Nasdaq ned. Selskapet fikk barbert verdien med 1,9 prosent til 24,39 dollar etter å ha tapt en sak om patentrettigheter.

Ved handelsslutt klokken 22.00 så det slik ut på Wall Street:


Les også: Må si opp 6.000 ansatte

<b>Cisco må betale for patent-tyveri</b>

<b>Helomvending på Wall Street </b>

<b>Sterke boligtall fra USA</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.