– Han satte i gang hjulene i et maskineri han ikke klarte å rømme fra i starten, sier Christoph Schuletermann ved det Røde Kors-drevne asylmottaket i byen Duelmen vest i Tyskland.

Kineseren tok kontakt med lokale tjenestemenn etter å ha landet på flyplassen i Stuttgart 4. juli. Han snakket verken engelsk eller tysk, og ønsket å gi beskjed om at han hadde mistet lommeboken. Budskapet ble kraftig misforstått og myndighetene trodde han ville søke asyl.

Fratatt passet

Først ble 31-åringen tatt med til et mottakssenter i byen Heidelberg hvor han uvitende fylte ut en asylsøknad etter instruksjoner fra de ansatte. To dager senere ble han overført til et nytt asylsenter i Dortmund, hvor passet ble tatt fra ham.

Ferden gjennom det tyske asylbyråkratiet fortsatte etter hvert videre til et nytt asylmottak i Duelmen, nær den nederlandske grensen.

Underveis gikk mannen med på at det ble tatt fingeravtrykk av ham, at det ble gjort medisinske undersøkelser og han tok imot lommepenger.

Tolv dager

Omsider reagerte noen av de ansatte på asylmottaket i Duelmen på at mannen var uvanlig pent kledd til å være asylsøker og mistanken om at det var begått en tabbe begynte å vokse. De tok kontakt med en lokal kinesisk restaurant som anbefalte en oversettelsesapp. Endelig ble det klart at mannen ikke ønsket asyl, men å fortsette sin rundreise i Europa.

– Jeg vil vandre rundt i et fremmed land, var en av beskjedene «asylsøkeren» endelig fikk gitt gjennom appen.

Til sammen tok det tolv dager før mannen hadde fått tilbake alle papirene sine og kunne fortsette reisen sin til Frankrike og Italia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Over 500.000 i asylkø i Tyskland

 
Økende misnøye med Merkel