Det er uenighet blant medlemmene i den amerikanske sentralbankens rentekomité (FOMC) om varighet og størrelse på obligasjonskjøpsprogrammet på 85 milliarder dollar av boliglån og statspapirer, hvor det pekes på fare for overdreven risikotaking og ustabilitet i finansmarkedene.

Det fremgår av referatet fra forrige rentemøte i januar, skriver Bloomberg News og The Wall Street Journal.

Vil variere
Flere i FOMC mener man bør være forberedt på å variere tempoet i kjøp av eiendeler, enten i takt med endringene i økonomisk utsikter, eller ettersom evaluering av effekt og kostnad av slike kjøp endrer seg.

Programmet har imidlertid ikke ført til inflasjon slik mange fryktet, og flere av medlemmene er derfor tilbøyelig til å holde kursen, mens andre mener man bør skalere det ned før jobbmarkedet har hentet seg helt inn.

Ifølge referatet var det omtrent «jevnt fordelt» mellom de i favør av å avslutte programmet i midten av 2013 og de i favør av en senere dato.

Hyperoptimist
Sentralbanken vil vurdere programmet på neste rentemøte 19.-20. mars.

- Vi har et hyperrobust obligasjonsmarked akkurat nå, sa sjef for Fed Dallas Richard Fisher i et intervju, ifølge WSJ, som mener disse markedene er en del av Feds hensikt. Han mener imidlertid at økningen i kredittmarkedene seneste tiden har satt ham på vakt for en ny destabiliserende lånefest.

- Du sitter ikke på en varm ovn to ganger, sa han.

Flere medlemmer bemerket at en veldig stor portefølje av eiendeler med lang durasjon vil, under noen omstendigheter, eksponere sentralbanken for betydelig kapitaltap når disse beholdningene avvikles.

Andre pekte på balanserende faktorer, og en bemerket at tap ikke vil hindre effektiv drift av pengepolitikken.

LES OGSÅ: Bernanke holder renten uendret

<b>Wall Street falt etter uenighet på rentemøte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.