Flere euroland ønsker å reforhandle betingelsene i den siste krisepakken til gjeldstyngede Hellas fordi de mener private aktører, spesielt banker, ikke tar på seg en stor nok del av byrden, melder Financial Times tirsdag kveld.

Ifølge den britiske avisen revner nå enigheten som førte til den historiske redningspakken på 109 milliarder euro i juli. Opptil syv av eurosamarbeidets 17 land skal nå gå i bresjen for at private aktører tvinges til å ta en større del av regningen, fordi det anses som mer og mer usikkert at Hellas vil kunne greie seg med kriselånet, som er det andre i rekken.

Skal man tro Financial Times kan uenigheten true selve kriselånet.

Tyskland i spissen
Tyskland leder an blant landene som vil at en større del av tapene skal tas av private aktører, mens Frankrike og Den europeiske sentralbanken står imot fordi de frykter at det vil kunne svekke europeiske storbanker.

Selv om FTs kilder understreker at "opprørerne" representerer de mest kompromissløse stemmene i den tyske regjeringen, har spesielt finansminister Wolfgang Schäuble i det siste insistert på at private eiere av greske statsobligasjoner må tåle større tap.

Ifølge FT kan det nå virke som avtalen om den nye transjen i Hellas' kriselån, pålydende åtte milliarder euro, ikke vil bli vedtatt neste mandag, men om to uker. Allerede i den forbindelse kan det bli snakk om å reforhandle private aktørers bidrag. Planen som ble vedtatt i juli medfører en nedskrivning på 21 prosent på greske statsobligasjoner, men tyske myndigheter har i ettertid ment at dette er altfor fordelaktig for bankene. Nå kan de komme til å kreve at nedskrivningen reflekterer nedgangen i gresk gjeld siden juli, skriver FT.

Les mer:

<b>Slik er eurosonens nye kriseplan</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.