Tidligere konsernsjef Kjell Rune Staddeland (47) er i dag dømt til å betale sin eksarbeidsgiver, milliardæren og bonden Johan Benad Ugland (56) i Grimstad, omkring 30 millioner kroner. I tillegg må han gi fra seg aksjer i J.B. Ugland til en pris som ligger langt under virkelig verdi. Men Ugland vant ikke på alle punkter.

Den omfattende sivile saken som sist uke ble avsluttet ved Aust-Agder tingrett mellom Kjell Rune Staddeland og Johan Benad Ugland, handlet om verdier for til sammen over en kvart milliard kroner (se faktaboks nederst).

Dommen fra tingrettsdommer Øyvind Strand nå i formiddag gir Ugland medhold i flere av de viktigste spørsmålene. Kjell Rune Staddeland må betale tilbake Ugland 2,4 millioner dollar ( nær 15 millioner kroner) som han etter dommerens mening ”grovt illojalt” tilegnet seg etter salget av Uglands shippingdivisjon til indiske Siva vinteren 2008. Staddeland ble tidligere i vinter dømt til 3,5 års ubetinget fengsel for dette forholdet – en dom som er anket og vil bli behandlet i lagmannsretten.

Staddeland må i tillegg betale tilbake bonusen han fikk fra Ugland på 12,6 millioner kroner etter dette shippingsalget. Staddeland er også dømt til å overdra aksjene han eier i J.B. Ugland Holding (fire prosent) til Johan Benad Ugland til kostpris, 16,4 millioner kroner. Dette er aksjer Staddeland mente han var lovet 125 millioner kroner for – og som Ugland i utgangspunktet ville betale vel 60 millioner kroner for. I tillegg til dette kommer noen småposter på et par millioner kroner, blant annet en Lamborghini som Staddeland må betale for. Staddeland får heller ikke noen sluttpakke på fem millioner kroner som han fremsatte krav om.

Men Ugland vant ikke på alle punkter. Et massivt kjøp av aksjer i børsnoterte Acta i mai 2008, som endte med et tap på vel 102 millioner kroner, må Ugland finne seg i å dekke selv. Tapet skyldes en rekke omstendigheter som Staddeland ikke kan holdes ansvarlig for i ettertid”, heter det i dommen.

Ettersom Ugland ikke vant frem med kravet om at Staddeland skal dekke Acta-kravet, mener også dommeren at ingen av partene har vunnet saken fullstendig og at Ugland og Staddeland således må dekke egne saksomkostninger.

Les også: Knusende dom mot Uglands eks-sjef
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.