Statsminister Erna Solberg (H) besøkte denne uken Ukrainas hovedstad Kiev. Der åpnet hun et norsk-ukrainsk næringslivsforum samme med sin ukrainske kollega Arsenij Jatsenjuk, som innstendig ber norske bedrifter om å satse i Ukraina.

Det gjør også Solberg – med visse forbehold.

– Jeg vil oppfordre norsk næringsliv til å se på investeringsmulighetene her, men være veldig tydelig på at de ikke aksepterer korrupsjon. Å være veldig tydelig på det betyr også at man kan prøve å se om det faktisk gir en respons, sier hun til NTB.

– Landets myndigheter på høyeste nivå er i dag ekstremt opptatt av å bekjempe korrupsjon. Men dette er nok fortsatt en gammel kultur som ligger i andre deler av det offentlige apparatet, mener Solberg.

– Ærlig regjering

Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i VimpelCom, som beskyldes for å ha utbetalt inntil 600 millioner kroner til et selskap som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president. Onsdag skulle Telenor-ledelsen forklare seg for regjeringen om saken.

Som Usbekistan har Ukraina problemer med korrupsjon, og på Transparency Internationals korrupsjonsindeks ligger Ukraina på 144. plass.

Bestikkelser forekommer både i offentlig og privat sektor. Men Solberg føler seg trygg på at Ukrainas nye og sterkt provestlige regjering mener alvor når den varsler hard kamp mot korrupsjon.

– Regjeringsnivået her har en veldig klar agenda, og de er veldig åpne og ærlige om å si at dette er de største problemene deres. De er nødt til å bekjempe det og har forsøkt å gjøre det med lover, men sier at det er et voldsomt arbeid å fjerne korrupsjonen, sier Solberg.

Budsjettstøtte

I tillegg til å fremme handelssamarbeid lover Solberg 100 millioner kroner i budsjettstøtte i år til Ukraina. Regjeringen tar sikte på tilsvarende støtte neste år og i 2016.

– Vi skal selvfølgelig følge pengene nøye, det er en viktig del av det å gi. Det betyr også at de lenger ned i systemet, som skal sette ting ut i handling, vet at det ikke er så mye å hente her på veien, sier Solberg.

For norske bedrifter er Ukraina et stort eksportmarked. Men i tillegg til korrupsjonsproblemene har et væpnet opprør i øst, konflikten med Russland og en økonomi i nærmest fritt fall gjort landet til et mer usikkert marked det siste året.

Gassavhengighet

Ukrainas avhengighet av russisk gass er ett av problemene landet vil ut av med norsk hjelp til energieffektivisering og påtrykk for en mulig ny gassrørledning fra Danmark via Polen.

– Hvis dere gjenoppliver dette prosjektet og norske og polske selskaper bygger denne rørledningen, vil det i stor grad kunne forsyne Ukraina med energi fra flere kilder og styrke vår energiuavhengighet, sier Jatsenjuk.

Han viser til at en slik rørledning vil kunne levere inntil 8 milliarder kubikkmeter norsk naturgass til Polen og Ukraina.

Statoil inngikk i høst en kortvarig avtale om å levere et begrenset gassvolum til ukrainske Naftogaz via Slovakia. Ifølge Jatsenjuk vil landet vedta en lov som gjør det mulig for norske selskaper å investere direkte i ukrainsk infrastruktur for gass.

Les også:
Til sak for å få tilbake huset
Gruvegiganter kan ha bommet fullstendig om Kina
Savner ungdommelig arbeidslyst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.