Det internasjonale valutafondet (IMF) ventes å annonsere en redningspakke for Ukraina torsdag på rundt 15 milliarder dollar, skriver TDN Finans.

Den nye regjeringen i Ukraina søker rundt 30 milliarder dollar i nødlån fra IMF og Vesten for å unngå en økonomisk kollaps.

Dersom IMF-avtalen blir godkjent må Ukraina redusere budsjettunderskuddet ved å redusere offentlig forbruk og øke skattene, og redusere subsidier til befolkningens energikostnader.

Godtar prisøkning

Ukrainas midlertidige regjering vil øke gassprisene for innenlandske forbrukere med 50 prosent i et forsøk på å sikre en støttepakke fra Det internasjonale valutafond (IMF).

En leder for det statlige ukrainske energiselskapet Naftogaz sier at prisøkningen vil gjelde fra 1. mai, og at ytterligere prisøkninger vil bli planlagt frem til 2018.

Befolkningen i Ukraina er vant til å kunne kjøpe gass til sterkt subsidierte priser, men IMF har satt en subsidiereform som en av betingelsene for en støttepakke.

Kjøper fra Russland

For tiden kjøper Ukraina mer enn halvparten av sin gass fra det russiske statsmonopolet Gazprom, for så å selge den til forbrukerne til under markedspris.

Jurij Kolbusjkin, som er budsjett- og planleggingsdirektør i Naftogaz, sier at gassprisene for fjernvarmeselskaper vil øke med 40 prosent fra 1. juli.

Financial Times har meldt at en støttepakke på om lag 15 milliarder dollar er nær ved å bli avtalt med IMF, og at den vil kunne bli kunngjort så tidlig som torsdag.

En avtale med IMF er en forutsetning for å åpne opp for ytterligere finansiell støtte fra EU og USA.

Les også:
Storm solgt til Sverige
Kan bli den neste store finansboblen
Domino's Pizza vil lokke norske pizzaspisere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.