- Dette er veldig bra. Med kjøpet sikrer Hydro ressursbasen slik at de kan produsere aluminium billigere. De får nå kontroll helt fra de henter ut bauksitten, sier analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DNB Nor Markets til DN.no.

Han mener transaksjonen er god, og kaller oppkjøpet av Vales aluminiumsdel en komplementær transaksjon - Norsk Hydro får noe de har manglet.

- Hydro bedrer konkurranseposisjonen fordi hvis du får til å få tak i ressurser til en fornuftig pris kan du produsere rimeligere over tid. Når du har hele verdikjeden sikrer du bedre margin, sier Halle Isfeldt, som mener Hydro blir et mer finansielt robust selskap etter kjøpet.

- Er det et godt kjøp?

- Det er et robust oppkjøp på den måten at de får inn Vale som langsiktig partner, de beholder ekspertise og har selv kontroll over verdikjeden med full dekning på det de trenger av bauksitt og alumina, oppsummerer DnB Nor-analytikeren.

Transaksjonen vil gi Hydro betydelige eierinteresser i Brasil, blant annet full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver som sikrer tilgang på det viktige råstoffet bauksitt i et 100-årsperspektiv. I tillegg overtar Hydro 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP.

Norsk Hydro selv mener avtalen bringer selskapet inn i en ny liga i den globale aluminiumindustrien.

Kjøpte uten budkrig
I tillegg til en god match, er det grunn til å tro at prisen er god. Det har nemlig ikke vært en åpen budkonkurranse om de enorme verdiene i brasilianske gruver og de tilhørende raffineriene og -verkene.

Norsk Hydro og Vale har kjent hverandre industrielt siden 1974. Gjennom et tett kundeforhold der Hydro har vært langsiktig kjøper av Vales produkter har de to bygd opp en gjensidig tillit gjennom mange år.

- Det er en unik fasett i dette oppkjøpet. Vale følte tillit, og ville selge til Hydro, som dermed har vært i en unik posisjon. Her har faktisk ikke aggressive kinesere vært invitert, sier Halle Isfeldt til DN.no.

Hydro har dermed kunnet diskutere i fred og ro uten andre budgivere. Norsk Hydro sa mandag at det har fått forståelse av at forhandlingene var eksklusive.

Kineserne er kjent for å være aggressive i slike budrunder fordi landet har nok kontanter og for lite naturressurser i forhold til egne fremtidige behov.

Aksjen skal opp
- Hvor mye skal aksjen gå på oppkjøpet?

- Jeg tror aksjen skal opp. Det er positivt at Hydro klarte dette. Det er litt for mange ukjente i ligningen til at jeg vil spå kursen, men jeg tror den vil stige på følelsen av et godt kjøp.

Aksjemarkedet pleier også å reagere positivt på redusert statlig eierskap. Etter oppkjøpet vil den norske statens eierandel i Hydro falle fra 43,8 til 34,5 prosent.

Les også: Blar opp, men mister makt

Slår eget gigantkjøp
Oppkjøpet er det største et norsk selskap har gjort i utlandet noen gang. Men Hydro er fra før kjent for store oppkjøp. I 2002 bladde Eivind Reiten opp 25 milliarder kroner for å kjøpe den tyske aluminiumsprodusenten VAW, i det som den gang var tidenes største norske oppkjøp.

- VAW var et nedstrøms-kjøp, og det var etter min mening ikke godt. Det er strategisk viktig for Hydro å satse oppstrøms for å produsere hovedproduktet aluminium, og jeg tror Hydro her har vært bevisste på å vokse langsiktig, sier Halle Isfeldt.

Følg Hydro-aksjen NHY på DN.no mandag morgen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.