Det var full panikk ved de asiatiske børsene like etter at handelen startet mandag.

- Det kinesiske aksjemarkedet drar med seg resten av de asiatiske børsene kraftig nedover, påpeker seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

Han viser til at Shanghai-børsen i skrivende stund er ned 8,85 prosent, etter å ha falt 4 prosent på fredag. Seniorøkonomen mener det utvilsomt går mot en svært nervøs uke for hele verdens markeder.

Kina, olje og frykt for markedsuro rev før helgen de toneangivende børsindekser i USA i bakken.

- Det er stor usikkerhet om hva som skjer i Kina. Samtidig drar Kina med seg de andre vekstøkonomiene - emerging markets, og da merkes dette, sier Mork til DN.

«Må begynne å våkne opp»

I sin morgenrapport viser han til at forventningene nå knytter seg til hvordan kinesiske myndigheter vil agere.

Søndag ble det annonsert at det store, statlige pensjonsfondet skal begynne å investere i aksjer, påpeker Mork. Han tror mange hadde ventet andre tiltak, som kutt i bankenes reservekrav eller tilførsel av ny likviditet, etter at svært svake industritall ble offentliggjort på fredag.

Ifølge tallene har aktivitetsnivået i den kinesiske industrien ikke falt mer siden slutten på den globale finanskrisen.

- Nå sitter de nok i Beijing og drar seg litt i håret. Kinesiske myndigheter må begynne å våkne opp og se at de gamle triksene ikke fungerer lenger, hevder Mork.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen mener den siste utviklingen viser at Kina har tatt steget inn i en finanskrise. Mork understreker på sin side at det er vanskelig å med sikkerhet si noe om hvor ille det egentlig står til med landets økonomi.

- Nå forsøker riktignok myndighetene å steppe inn i aksjemarked for å vise at de har kontroll, men demonstrer faktisk det motsatt. Da forstår jeg veldig godt at frykten sprer seg, sier han.

Ventet videre fall

Mork peker videre på at amerikanske børser er indikert betydelig ned etter krisefredagen.

Dow Jones-indeksen opplevde det verste fallet siden 2011, med en nedgang på 3,1 prosent. I poeng var fallet det niende største noensinne.

Videre viser han til at oljeprisen også faller videre. I skrivende stund er nivået på nordsjøolje på 44,41 dollar fatet.

- I tillegg til at aksjefallet tas som tegn på svakere vekst og dermed svak oljeetterspørsel, reagerer oljemarkedet på uttalelser fra Iran om at landet vil øke sin produksjon «at any cost» for å sikre markedsandel, skriver Mork i morgenrapporten.

«En skikkelig nesestyver»

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at markedet har fått seg «en skikkelig nesestyver».

- Børsfallet fortsetter - både i Europa, USA og Asia, påpeker han.

- Årsakene til utviklingen er i hovedsak de samme; Kina bremser, oljemarkedet oversvømmes av olje og sentralbanken i USA er ventet å sette opp renten om ikke alt for lenge. Likevel legges det stadig stein til byrden. Flere markedsaktører hadde ventet ytterligere tiltak fra kinesiske myndigheter over helgen etter utviklingen den siste uken. Så ble det altså ikke, skriver han.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.