Frykten for bankkollaps i Portugal har spredt seg til finansmarkedene verden over det siste døgnet. Børsene i Europa, USA og Asia har alle vært preget av gjeldsuroen.

Samtidig har statsrentene for flere av de gjeldsutsatte økonomiene i Sør-Europa steget.

Følg utviklingen i finansmarkedene i  DNs Børs- og markedsseksjon

Portugisiske betalingsproblemer

Uroen knyttes til at eierselskapet bak den portugisiske banken Banco Espirito Santo (BES) skal ha problemer med å overholde sine betalingsforpliktelser på markedslån. Handel med aksjen ble stoppet på torsdag etter at kursen falt 17 prosent.

Selv om markedsreaksjonen på gjeldsproblemene i Portugal kan minne påfallende om hendelesene under gjeldskrisen i eurosonen, mener sjefstrateg Jan von Gerich i Nordea at det vi nå ser neppe er starten på en ny krise.

- Europeiske aksjer og obligasjoner har hatt en kraftig oppgangsperiode, så det er ikke vanskelig å argumentere for at det var på tide med en korreksjon, skriver von Gerich i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Det internasjonale pengefondet (IMF) skriver i en uttalelse at det finnes noe risiko i det portugisiske banksystemet, og at det i noen tilfeller vil ha behov for korrektive tiltak og overvåkning.

Sprer seg raskt

I markedene har imidlertid frykten allerede ført til spredning til andre økonomier og selskaper.

- Fra lignende episoder i de senere årene vet vi at denne type uro ikke kjenner markeds- eller landegrenser. 10-årige portugisiske statsrenter ligger nå tett oppunder 4 prosent, etter å ha steget 20 basispunkter på et døgn, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

- Men også spanske og italienske statsrenter steg, med om lag 6-7 basispunkter. Enkelte spanske og italienske selskaper endte dessuten opp med å utsette sine planlagte obligasjonsutstedelser, og grekerne opplevde langt svakere etterspørsel enn de hadde ventet da de la ut sitt treårige lån i går, skriver Haugland.

Sjefstrateg Carl Hammer i SEB mener nyhetene fra Portugal er en vekker for finansmarkedene.

- Portugal = en «wake up call», skriver Hammer i morgenrapporten fra SEB fredag.

Men heller ikke han tror på krise.

- Denne portugisiske hendelsen bør likevel ikke gi økt systemrisiko og bredt basert risikoaversjon - gitt det vi vet i dag. Portugal kan imidlertid ha behov for å søke om et lignende støtteprogram for banksektoren som Spania har fått, skriver Hammer.

I Europa henter børsene seg litt inn igjen etter det kraftige fallet torsdag.

Følg utviklingen i finansmarkedene i  DNs Børs- og markedsseksjon

Les også:

Oslo Børs: Henter seg litt inn

Asia i dag: Taiwan vinner i smarttelefonkampen  

Europa-frykt tynget USA-børsene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.