(Oslo TDN Finans): Oljeprisene stiger videre mandag morgen, etter at den politiske oppstanden har spredt seg til Oman.

Oljeproduksjonen i Libya er redusert med omlag to tredeler som følge av uroen, og bekymringen øker for at ytterligere produksjon vil bli rammet i Midtøsten, skriver Bloomberg News.

I Oman skal to demonstranter være drept og flere såret i sammenstøt med politiet søndag, ifølge sykehus og myndighetspersoner. Landet er det største av oljeprodusentene i Midtøsten som ikke er medlem av Opec.

-Når en ser seg rundt i regionen, er det stadig mer iøynefallende tegn til at uroen sprer seg. Det er en viss porsjon frykt i markedene, sier Jonathan Barratt, administrerende direktør i Commodity Broking Services i Sydney, til nyhetsbyrået.

Oman produserte 885.600 fat olje pr dag i januar, ifølge tall fra det statlige nyhetsbyrået i Oman søndag. Kina er landets største kunde, og tar imot om lag 40 prosent av landets oljeeksport, ifølge tall fra Bloomberg.

Libyas produksjon, som var på 1,6 millioner fat pr dag i januar, skal være redusert med mer enn en million fat, ifølge Barclays Capital. Det internasjonale energibyrået IEA anslår reduksjonen til minst 850.000 fat.

Nervøst marked
Enkelte oljeskipninger fra Libya var søndag planlagt gjenopptatt, men til tross for dette er forsyningsforstyrrelsene antatt å vedvare. Opec har få andre muligheter enn primært å stole på Saudi-Arabia for å få levert tilskuddsolje og for å få avsluttet de farlige svingningene i oljeprisen, skriver Wall Street Journal.

Avisen fremholder at dette kan vise seg å bli en kortvarig løsning dersom problemene i Libya vedvarer, og skriver at markedet vil være tilbøyelig til å være nervøse for synkende reservekapasitet i oljeproduksjonen.

Den amerikanske referanseoljen WTI 1. posisjon, som er aprilkontrakten, stiger 1,60 dollar til 99,48 dollar fatet mandag morgen, etter å ha steget med 0,59 dollar fatet til 97,88 dollar fredag. Ved stengetid for Oslo Børs fredag var prisen 97,22 dollar pr fat.

Nordsjøoljen Brent 1. posisjon, som er aprilkontrakten, er i morgentimene mandag opp 2,15 dollar til 114,29 dollar fatet. Fredag steg prisen med 0,88 dollar til 112,14 dollar.

Brent spot sluttet på 111,96 dollar pr fat fredag, mot 110,93 dagen før.

Les også: - Oljeprisen kan dobles til 200 dollar

<b>- 115 dollar er ikke så dyrt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.