Forholdet mellom USA og Iran har vært svært dårlig i over 30 år, og landene støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria.

I nabolandet Irak har imidlertid de to erkefiendene samme mål. Både USA og det sjiamuslimske regimet i Iran vil gjerne hjelpe Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki i kampen mot ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).

- Bør konfrontere terrorgrupper

– Vi bør alle konfrontere terrorgrupper, både i handling og ord, sa Rouhani under en direktesendt pressekonferanse i Tyrkias hovedstad Ankara lørdag.

På spørsmål om Iran vil samarbeide med sin gamle erkefiende USA for å stanse framgangen til de ytterliggående sunnimuslimske opprørerne i Irak, svarte han:

– Vi kan tenke på det hvis vi ser at USA begynner å konfrontere terrorgrupper i Irak og andre steder.

Klare til å hjelpe

Rouhani fastslo på pressekonferansen at Iran er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. Men en slik forespørsel har så langt ikke kommet, ifølge presidenten. Han sa også at Iran vil iverksette et sterkt forsvar av sine grenser hvis de blir truet av terrorister.

Iran, som styres av et sjiamuslimsk prestestyre, har nære bånd til regjeringen i Bagdad, og det blir spekulert på om Iran allerede har sendt spesialsoldater til Irak i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne i ISIL.

Under pressekonferansen sa Rouhani også at han tror det er mulig å komme fram til en internasjonal avtale om landets atomprogram innen fristen 20. juli. Spørsmålene som gjenstår, bør løses med velvilje og fleksibilitet, framholdt han

Regjeringen i USA understreket fredag at det ikke foregår noen amerikansk-iranske samtaler om hva som bør gjøres med krisen i Irak.

Les også:

120.000 danske boligeiere fanget i prisfelle

Ny havn for USA-fly (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.