Irak avviser at irakiske soldater har forlatt sine stillinger ved grensen til Saudi-Arabia, slik saudiarabiske medier melder.

– Dette er falske påstander som bare har til hensikt å svekke moralen til vårt folk og våre heroiske krigere, sier en talsmann for statsminister Nuri al-Maliki.

Han understreker videre at Irak har «fast grep» om sine grensevakter.

Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya meldte tidligere torsdag at Saudi-Arabia har utplassert 30.000 soldater ved grensen mot Irak etter at irakiske soldater forlot området.

TV-stasjonen opplyser at den har fått tak i en video som viser 2.500 irakiske soldater i ørkenen øst for den irakiske byen Karbala etter at de forlot stillingene sine ved grensen.

– Ubevoktet

Etter at soldatene forlot området, skal grenseområdene mot Saudi-Arabia, og også mot Syria, ha blitt stående ubevoktet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En irakisk offiser sier i et videoopptak at han ikke vet hvorfor de irakiske grensevaktene fikk ordre om å forlate områdene som grenser til de to nabolandene.

– Vi fikk ordre om tilbaketrekking, vi vet ikke hvorfor, sier han.

Ifølge offiseren ble biler påtent og lagre ødelagt før stillingene ble forlatt, men han presiserer ikke hvem som gjorde det.

Ordre fra kongen

Saudi-Arabias grense mot Irak er 80 mil lang. Kong Abdullah har gitt ordre om at alle nødvendige midler skal tas i bruk for å beskytte det sunnimuslimske kongedømmet mot en mulig «terrortrussel», melder det statlige nyhetsbyrået SPA.

Ordren er gitt etter at ytterliggående sunnimuslimer har tatt kontroll over store områder nord i Irak, erklært en egen islamsk stat og oppfordret muslimer over hele verden til å komme og kjempe for den nye staten.

I Irak forsøker landets sjiadominerte regjeringsstyrker fortsatt å drive tilbake offensiven til gruppa som tidligere kalte seg Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), men som nå kaller seg Den islamske staten (IS).

Kamper ved Tikrit

Ifølge en irakisk politioffiser kjempet sikkerhetsstyrker torsdag mot opprørere nær byen Tikrit, hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Regjeringsstyrker har i over en uke forsøkt å ta tilbake kontrollen over byen, som ble inntatt av opprørere for tre uker siden.

Opprørerne skal ha utplasser mengder med veibomber og eksplosiver i området som leder fram til byen. Guvernøren i provinsen Salahuddin, der Tikrit ligger, sier at det vil ta flere dager før styrkene vil kunne rykke inn i selve byen. (©NTB)

Les også:
Nytt oljefunn i Barentshavet
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.