Storbanken Citigroup mener den tilspissede situasjonen i Ukraina har bidratt til å løfte oljegiganten Statoil på børsen. Kronen er også styrket som følge av uroen, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Årsaken er at markedet forventer at russiske olje- og gassforsyninger til Europa kan bli påvirket av konflikten mellom Russland og Ukraina.

Den tilspissede situasjonen øker «bekymringen for at økende geopolitiske spenninger kan føre til en potensiell forstyrrelse av russiske olje- og gassleveranser til EU», sier Valentin Marinov, valutaanalytiker ved Citigroup, til Bloomberg.

- Investorer ser i økende grad på investeringsmuligheter i andre land som eksporterer olje og gass, som for eksempel Norge, sier han.

Statoil har den siste uken steget 5,06 prosent på Oslo Børs. Aksjen er nå på sitt høyeste siden august 2008.

LES OGSÅ: – Vil ikke skyte sine egne

Den største markedsbekymringen nå er at situasjonen i Øst-Ukraina vil utvikle seg som på Krim-halvøyen, forteller han.

- Vesten anklager nok en gang Russland for å destabilisere regionen, og truer med nye, tøffere sanksjoner. Russland ser på sin side ut til å se på utsiktene for ytterligere sanksjoner som en provokasjon, noe som øker risikoen for gjengjeldelse, sier han.

Kroneløft

Den økende interessen for det norske markedet bidrar også til å løfte kronen, mener Marinov i Citigroup. Torsdag må man ut med 8,27 kroner for en euro.

Valutaanalytikeren spår lyse tider for kronen fremover, og mener nå at kronen kan gå under åtte kroner mot euro i «de kommende månedene».

Kronen har løftet seg mot andre valutaer så langt i år, blant annet mot euro og den svenske kronen.

LES OGSÅ - Den norske kronen er mer interessant enn den svenske

- Viktig nivå

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets beskrev overfor DN i forrige uke 8.20 (krone mot euro) som et «viktig teknisk nivå».

Kronen har flere ganger vært på dette nivået, uten å bryte gjennom.

- Det blir spennende å se om kronen vil teste dette nivået. Dersom den bryter gjennom dette nivået, vil det bekrefte at trenden har snudd for den norske kronen.

- Et slikt brudd kan bidra til en ytterligere styrkelse av kronen, sa Viland til DN.

Får støtte av oljeprisen

Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Svenska Handelsbanken, mener den norske kronen får hjelp av oljeprisene, som har steget etter at situasjonen i Øst-Ukraina tiltok i styrke.

Torsdag handles et fat norsdjøolje (Brent spot) til 109,61 dollar, en økning på 1,51 prosent den siste uken.

- Kronen får noe støtte av en høyere oljepris, men samtidig kan oljevolitailiteten øke, noe som gjør investeringsbeslutningen mer risikabel, i hvert fall på kort sikt, sier Knudsen til Bloomberg.

- Det avhenger egentlig av utviklingen i Ukraina: Dersom det er en økning i risikoaversjon, er det noen forskjellige utfall for kronen, legger han til.

LES OGSÅ:

USA på rett vei

Fare for Norwegian-streik

– Vil ikke skyte sine egne

Eboktrøbbel kan koste Apple en milliard dollar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.