– USA er forberedt på å innføre målrettede sanksjoner som et svar på Russlands siste handlinger, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus fredag.

President Barack Obama hadde fredag en telefonkonferanse med sin franske kollega François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel, Italias Matteo Renzi og britenes David Cameron.

– Fredelig alternativ

– Lederne er enige om å jobbe sammen. Gjennom G7 og EU skal de koordinere nye steg som skal gjøre dette kostbart for Russland. Lederne understreker at Russland fortsatt kan velge en fredelig løsning på krisen», heter det videre.

På en pressekonferanse i Berlin fredag sa Merkel at Russland kan påvirke separatistene i Øst-Ukraina til å velge en fredelig utvei på krisen.

– Jeg snakket med den russiske presidenten i morges. Jeg gjorde det igjen klart at Ukraina har gjort en rekke grep for å implementere Genève-avtalen. På den annen side kan jeg ikke se noen russisk støtte til avtalen, noe som kunne hatt en påvirkning på separatistene i Ukraina, sa Merkel.

Nye sanksjoner

– Vi er derfor nødt til å reagere. Dette vil være en felles reaksjon fra Europa og G7. På grunn av mangelen på framgang må vi vurdere nye sanksjoner, la hun til.

Genève-avtalen mellom Ukraina, Russland, EU og USA inneholder en rekke tiltak for å dempe spenningen i Ukraina.

Den britiske statsministeren sier også at Russland må regne med hardere straffetiltak, mens Italia og Frankrike understreker hvor viktig det er at valget i Ukraina blir gjennomført.

«Gjennomføringen av presidentvalget 25. mai er avgjørende for at ukrainerne selv fritt kan bestemme sin egen framtid i full åpenhet», heter det i en uttalelse fra Élysée-palasset.

Les også:
Ukraina-uroen tynger Wall Street

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.