Fredag sluttnoterte nordsjøoljen på det laveste nivået på 27 måneder.

På den elektroniske råvarebørsen ICE i London sluttet nordsjøoljen på 97,11 dollar fatet. Det er den laveste sluttkursen siden 28. juni 2012.

Nedgangen kommer etter at Det internasjonale energibyrået IEA denne uken slapp nye prognoser som viser at veksten i oljeetterspørselen vil bli på 1,2 millioner fat per dag på verdensbasis til neste år.

Dette er 165.000 fat færre enn byrået spådde for bare en måned siden.

Voldsom vekst

Flere andre forhold kan også forklare prisnedgangen:

  • Risikopremien på grunn av uroen i Ukraina og IS' fremrykning i Irak er blitt redusert de siste ukene.
  • Produksjonen i Libya er på full fart oppover igjen og har økt med rundt en halv million fat per dag til 850.000 fat
  • Høsten er en sesongmessig svak periode av året der oljeetterspørselen tradisjonelt svekkes
  • Produksjonen av skiferolje fortsetter å øke i høyt tempo i USA

Helt ferske tall fra amerikanske myndigheter viser at produksjonen av råolje i USA nådde 8,6 millioner fat per dag i august, noe som er mer enn en million fat mer enn gjennomsnittet for fjoråret.

Myndighetene estimerer samtidig at den gjennomsnittlige dagsproduksjonen vil øke med nesten ytterligere én million fat i 2015.

I så fall vil det være den høyeste produksjonen siden 1970, skriver US Energy Infomation Administration (EIA) i sin oppdatering denne uken.

Dramatisk importfall

Den voldsomme veksten skyldes revolusjonen innen landbasert utvinning av olje og gass fra skiferformasjoner under bakken.

Ferske tall fra oljeutstyrsleverandøren Baker Hughes illustrerer denne veksten. Antall oljerigger i USA er nå på det høyeste nivået siden selskapet startet tellingen i 1987, ifølge Bloomberg News

Veksten i råoljeproduksjonen har ført til at nasjonens behov for import av olje- og oljerelaterte produkter har falt dramatisk det siste tiåret.

Mens USA i 2006 importerte 60 prosent av forbruket, var importandelen redusert til 32 prosent i 2013. Ifølge EIAs ferske prognoser er importandelen ventet å bli ytterligere redusert til 21 prosent i 2015.

Det vil i så fall være det laveste nivået siden 1968.

Les også:

Statoil selger seg ned i flere oljefelt

- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.