Fredag klokken 14.30 norsk tid kommer den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for august.

Den offisielle sysselsettingsrapporten (nonfarm payrolls) er også kjent som «månedens viktigste tall».

Sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren i USA ventes å stige med 230.000 personer i august, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg News, skriver TDN Finans.

DNB Markets forventer på sin side at oppgangen ble på hele 260.000 personer.

- Solide nøkkeltall

- Årsaken til at vi tror på så sterk sysselsettingsvekst er en rekke solide nøkkeltall for amerikansk økonomi den siste måneden, skriver analytiker Camilla Viland i en morgenrapport fra meglerhuset fredag.

Hun viser til at den viktige ISM-indeksen (de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks) tidligere i uken steg markert mer enn ventet på forhånd.

I tillegg har de ukentlige tallene for søkere om førstegangstrygd har holdt seg omkring 300.000, som er «et lavt nivå», påpeker Viland.

Venter bevegelser

Europeiske aksjemarkeder steg til de høyeste nivåene på seks år etter at den Europeiske Sentralbanken (ECB) torsdag overrasket markedet med rentekutt, skriver Viland i rapporten.

- Euroen svekket seg markert. Samtidig støttes dollaren av solide nøkkeltall. Dermed har EUR/USD falt ytterligere, og er ned over 1,5 prosent det siste døgnet, heter det.

- Dersom våre forventninger til dagens viktige sysselsettingstall for USA slår til, kan ytterligere fall ligge i kortene, mener Viland.

Bedret jobbmarked

I juli steg sysselsettingen i USA med 209.000 personer.

Også analytikerne i Nordea Markets venter en sterk jobbrapport for august. Meglerhuset tror sysselsettingen steg med 245.000 personer.

- Vårt anslag er høyere enn konsensus og gjenspeiler at vi venter høy økonomisk vekst i USA i andre del av 2014, skriver analytikerne i sin morgenrapport.

Slår prognosene til, er dette den syvende måned på rad med en jobbøkning større enn 200.000. Det er i såfall første gang siden 1997, ifølge Marketwatch.

-  I tråd med konsensus venter vi at ledighetsraten faller ned til 6,1 prosent igjen, fra 6,2 prosent som ble målt i juli. Lønnsveksten venter vi tilbake til 2 prosent på årsbasis, og at den vil ta seg mer opp utover høsten. Vårt anslag om en renteøkning fra Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken red. anm.) allerede i mars neste år henger mye på at arbeidsmarkedet fortsetter å strammes til slik at lønnsveksten tar seg opp, skriver analytikerne i Nordea Markets.

Alle nøkkeltalls mor

Jobbrapporten har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid. Myndighetenes rapport er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Rapporten danner derfor et godt utgangspunkt for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i økonomien.

Rapporten er tidligere blitt kalt både «alle nøkkeltalls mor» og «verdens viktigste makrotall» på grunn av evnen til å flytte finansmarkedene.

Antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 204.000 personer i august, viser en undersøkelse foretatt av ADP Employer Services, ifølge Bloomberg News torsdag, skriver TDN Finans. Sysselsettingstallene blir sett på som en viktig indikator for utviklingen i de offisielle arbeidsmarkedstallene.

Les også:
Norske Google tjener ikke penger
Derfor bommer mange i aksjemarkedet
Disse landene er mest populære blant studentene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.