Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har besluttet å holde styringsrenten i ro i intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent, opplyser sentralbanken i en pressemelding onsdag kveld.

Beslutningen var ventet. Bare fire av 97 spurte økonomer ventet renteøkning på dagens møte, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Resten ventet uendret rente.

Samtidig kutter sentralbanken utsiktene for den videre oppgangen i styringsrenten i år. Nå ser sentralbanken for seg to økninger mot tidligere fire, melder CNBC.

Beslutningen om å redusere utsiktene for antall renteøkninger fører til umiddelbare bevegelser i finansmarkedene.

«Moderat økning» i økonomisk aktivitet

I pressemeldingen i forbindelse med onsdagens rentebeslutning skriver sentralbankens pengepolitiske komite (FOMC) at informasjon siden rentemøtet i januar antyder at den økonomiske aktiviteten har økt i «moderat tempo».

Dette har skjedd «til tross for globale økonomiske og finansielle utviklingstrekk de siste månedene».

Komiteen peker på at amerikanske husholdningers forbruk har økt i moderat takt og boligmarkedet har bedret seg ytterligere.

«Imidlertid har bedriftenes investeringer i faste eiendeler og nettoeksporten vært dempet», legger den til.

Samtidig trekker komiteen frem at flere indikatorer, inkludert sterk jobbvekst, peker i retning av ytterligere styrkelse av arbeidsmarkedet. Inflasjonen har også tatt seg opp de siste månedene, men er fortsatt under det langsiktige målet på to prosent. Dette reflekterer delvis en nedgang i energiprisene og i prisene på importvarer utenom enerig, påpeker komiteen.

«Inflasjonen er ventet å forbli lav på kort sikt, delvis på grunn av tidligere nedgang i energiprisene, men øke til to prosent på mellomlang sikt etter hvert som de midlertidige effektene fra nedgangen i energi- og importpriser forsvinner og arbeidsmarkedet styrkes ytterligere», skriver komiteen.

To renteøkninger i år

Komiteen forventer nå at renten vil bli satt ytterligere opp to ganger i år, viser sentralbankens nye renteplott som ble lagt frem i forbindelse med rentebeslutningen onsdag. Forrige gang plottet ble presentert, i desember ifjor, viste plottet fire renteøkninger i år.

Sentralbankens nye renteplott. Faksimile fra Federal Reserves prognoseoppdatering i frobindelse med rentemøtet i mars.
Sentralbankens nye renteplott. Faksimile fra Federal Reserves prognoseoppdatering i frobindelse med rentemøtet i mars.
 

Prognosen for den videre utviklingen i renten blir gitt i sentralbankens såkalte «dot plot» eller renteplott. Plottet gir en grov og punktvis oversikt over hvordan hvert av de 17 medlemmene i komiteen ser for seg at renten vil utvikle seg fremover, men kan ikke nødvendigvis tolkes som en eksakt rentebane, slik vi er vant til her hjemme i Norge.

Medianverdien fra medlemmenes prognoser viser samtidig en forventning om at den økonomiske veksten, målt ved brutto nasjonalprodukt, vil bli på 2,2 prosent i år og gradvis reduseres til 2,0 prosent i 2018.

Arbeidsledighetsraten er forventet å falle ytterligere til 4,7 prosent i år og helt ned til 4,5 prosent i 2018. Langsiktig forventet ledighet er 4,8 prosent.

Inflasjonen er ventet å ta seg opp til målet på to prosent først i 2018. I år venter medlemmene en inflasjon på 1,2 prosent og en kjerneinflasjon, som er inflasjon justert for energivarer som bensin og strøm, er ventet å bli på 1,6 prosent i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: