Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve holder renten uendret etter ukens to dager lange rentemøte, opplyser sentralbanken i en pressemelding klokken 20.00 norsk tid onsdag kveld.

Styringsrenten holdes dermed i intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent frem til neste rentemøte i slutten av juli.

Beslutningen var enstemmig blant de ti medlemmene medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité, som totalt har 17 medlemmer.

Trodde ikke på rentehopp

I markedet var det ikke ventet ventet endringer i renten på dagens møte. Det har tidligere vært priset inn en viss sannsynlighet for at sentralbanken ville sette opp renten allerede i løpet av sommeren.

Referatet etter forrige rentemøte viste nemlig at medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité, som bestemmer nivået på styringsrenten, mente at den økonomiske utviklingen den siste tiden hadde gitt grunnlag  vurdere en ny renteøkning.

En svært svak jobbrapport for mai, som ble offentliggjort for snart to uker siden, førte imidlertid til at troen på en renteøkning allerede på juni-møtet falt som en stein.

Svekket jobbvekst

Sentralbanken trekker onsdag nettopp frem at informasjon siden forrige rentemøte indikerer at bedringen i arbeidsmarkedet har bremset litt opp, samtidig som den økonomiske aktiviteten ser ut til å ha tatt seg opp.

Sentralbanken har et todelt mandat for rentesettingen: Den skal både ta hensyn til målet om full sysselsetting og målet om en inflasjon som er på to prosent på lang sikt.

«Selv om arbeidsledighetsraten har falt, har jobbveksten blitt svekket. Veksten i husholdningenes forbruk er blitt styrket. Siden begynnelsen av året har boligmarkedet fortsatt å bedres og tregheten nettoeksporten ser ut til å ha blitt mindre, men bedriftenes faste investeringer har vært avdempet».

Samtidig peker sentralbanken på at inflasjonen fremdeles holder seg under målet på to prosent, noe som delvis reflekterer nedgang i energipriser og i priser på importvarer utenom energi.

Flere tror på bare ett rentehopp

Sentralbankens såkalte renteplott, som viser hvordan de enkelte medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité ser for seg den videre utviklingen i renten, indikerer fortsatt at renten vil bli satt ytterligere opp i år.

Forrige gang renten ble endret var i desember ifjor, da renten ble satt opp med 0,25 prosentpoeng etter syv år med rente nær null.

Renteplottet viser:

  • At renten vil bli hevet to ganger i år, ifølge flertallet i komiteen.  Seks av medlemmene venter imidlertid bare en renteøkning, opp fra bare ett medlem forrige gang
  • At flertallet ser for seg tre renteøkninger i både 2017 og 2018
  • At det langsiktige målet for renten blir tatt noe ned til tre prosent fra tidligere 3,3 prosent

I forbindelse med rentebeslutningen har sentralbanken også lagt frem nye prognoser for den økonomiske utviklingen.

Bnp-veksten i år anslås å bli to prosent, en nedjustering fra 2,2 prosent forrige gang. Også i 2017 og 2018, samt på lengre sikt, er forventningen at veksten vil holde seg på 2,0 prosent.

Tror inflasjonen når målet om to år

Den amerikanske sentralbankens foretrukne mål på inflasjonen, den såkalte kjerne-PCE-indeksen, er ventet å øke med 1,7 prosent på årsbasis i år, en oppjustering fra 1,6 prosent forrige gang.

Kjerne-PCE er ventet å stige til 1,9 prosent neste år og nå  målet på 2,0 prosent i 2018.

Kjerne-PCE er utviklingen i inflasjonsindeksen PCE justert for mat- og energipriser. For å få et bedre bilde på den underliggende inflasjonen blir PCE-indeksen justert for disse varegruppene, som ofte varierer mye fra måned til måned.

PCE-indeksen er ventet opp 1,4 prosent på årsbasis i år, og stige til 1,9 prosent neste år og 2,0 prosent i 2018.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.