Vanligvis vekker det overhodet ingen oppsikt at en dommer stiller spørsmål i høringene, men at Thomas endelig åpnet munnen etter over 10 års stillhet ble en snakkis i Washington mandag, melder NPR.

Riktignok har ikke Thomas sittet stum i alle månedene og årene som har gått siden han tok ordet en gang i februar 2006. Han har av og til lest opp en avgjørelse eller en dissens, og det ble lagt merke til da han slo til med en vits i retten i 2013. Han gir også intervjuer og leste en tekst i begravelsen til kollega Antonin Scalia nylig.

Men i flere hundre muntlige behandlinger har 67-åringen holdt tann for tunge og ikke spurt noen om noe. Før mandag.

Våpen

Retten behandlet en sak som handlet om tolking av en lov mot familievold. Den aktuelle loven forbyr den som er dømt for å ha mishandlet sin ektefelle å eie våpen. Thomas mener det bryter med det andre grunnlovstillegget i USA, som sikrer borgerne retten til å eie og bære våpen.

Thomas har vært høyesterettsdommer siden han ble utnevnt under George Bush senior i 1991. Han erstattet da Thurgood Marshal; de to er de eneste svarte dommerne i domstolens historie. Amerikanske høyesterettsdommere utnevnes på livstid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Obama i bitter strid mot republikanerne

Scalias død preger valgkampen i South Carolina  

 
Politisk rett dn+ (DN+)

Full strid om høyesterett dn+  (DN+)

Følg markedene på DN Investor