Onsdag kveld ble referatet fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve offentliggjort.

Her kom det frem at sentralbanksjef Janet Yellen ikke har flertall i ryggen for å heve den amerikanske styringsrenten riktig ennå. Medlemmene hadde delte meninger, men de fleste tror det er lite sannsynlig at økonomien i landet viser såpass store bedringer innen juni, at det taler for renteøkning.

Torsdag ettermiddag kan svaret på avgjørelsen være et steg nærmere. Da slippes flere nøkkeltall, deriblant «jobless claims», amerikansk industri-PMI og Philly Fed-indeksen.

Disse forteller henholdsvis om antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd, amerikanske innkjøpssjefers tro på fremtiden og produksjonsaktiviteten til 150 produsenter i Philadelphia-regionen.

Venter på tale

Men dagens nøkkeltall vil neppe endre oppfatningen om veksten i USA og timingen av første renteøkning fra Fed, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i morgenrapporten torsdag.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets tror Yellens tale om tilstanden i amerikansk økonomi fredag vil gi et mer oppdatert bilde av sentralbankens vurderinger.

- Selv om de fleste medlemmene i Federal Reserves rentekomite mente det svake første kvartalet vil være midlertidig, ble en renteoppgang i juni av mange sett på som prematur. Siden møtet har nøkkeltallene vært på den svake siden, påpeker Østnor i morgenrapporten.

Industri-PMI for New Yorkregionen i mai, viste svakere vekst enn ventet. Empire State-indeksen fra New York Fed steg til 3,1 i mai, opp fra -1,2 i april og mot ventet 5,0.

- Utenkelig

Den svake økonomiske utviklingen i USA gjennom første kvartal, har fått analytikere til å spørre seg hvorvidt den negative tendensen er forbigående eller er kommet for å bli.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets trekker frem at det i etterkant av Feds siste rentemøte også har kommet tall som tyder på at den økonomiske utviklingen er enda svakere enn hva Fed har sett for seg.

- Ifølge referatet trakk noen av medlemmene fram at lønnsveksten muligens hadde steget noe mer enn ventet i visse regioner, noe som kunne bety høyere inflasjon enn ventet framover, forklarer Hov i morgenrapporten.

Andre medlemmer i komiteen mente på den andre siden at utviklingen i økonomien var så svak at en innstramming i pengepolitikken den nærmeste tiden var helt utenkelig.

I referatet trekkes det også frem en frykt for at en liten økning i styringsrenten vil kunne sette i gang en større økning i lange markedsrenter.

Gitt utviklingen i data og den forholdsvis tilbakeholdne stemningen i den pengepolitiske komiteen, tror Hov at en renteheving fra Fed tidligst vil komme i andre halvår i år.

- Konsensus blant analytikerne er at Fed skal heve renten på septembermøtet, men en renteheving er ikke fullt priset inn i markedet før i desember i år, forklarer Hov.

FORTSETTER: Prisen for en dollar i euro svinger betydelig torsdag morgen. FOTO: Skjermdump/Infront
FORTSETTER: Prisen for en dollar i euro svinger betydelig torsdag morgen. FOTO: Skjermdump/Infront

Valutasvingning

Svingningene i den amerikanske valutaen fortsetter.

Torsdag faller verdien av den amerikanske dollaren for tredje dag på rad, lite påvirket av Fed-referatet kvelden før. Torsdag morgen fikk du 1,108 dollar for en euro.

I skrivende stund har dollaren svekket seg ytterligere, og du får nå 1,11 dollar for en euro.

- Et brudd gjennom dette nivået vil indikere videre bevegelse mot 1,05, observerer Bernhardsen i Nordea Markets.

Les også: Kunderush etter rentekutt

Brudd i meklingen – SAS rammet av pilotstreik

Vil ikke lenger avvise statsbankerott i Hellas

Har solgt 8 av 10 boliger under bygging(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.