I så fall vil USA være innstilt på å forhandle på samme måte som de allerede har gjort med Iran, sa Obama fredag etter å ha møtt sin sørkoreanske kollega Park Geun-hye.

Obama påpeker samtidig at Iran var innstilt på å snakke i fullt alvor om muligheten for å gi opp arbeidet for å skaffe seg atomvåpen, men det har ikke kommet slike signaler fra Nord-Korea. Samtaler med Nord-Korea om bistand i bytte mot nedrustning gikk i stå for sju år siden.

– Den dagen Pyongyang sier de er interessert i et bedre forhold og at det lettes på sanksjonene, og de er innstilt på oppriktige samtaler om atomnedrustning, vil vi være klare til å komme til bordet, sa Obama på en pressekonferanse. Samtidig sa han at nordkoreanerens brudd på tidligere avtaler gjorde at han tvilte på om landet var villig til å underkaste seg de samme strenge verifiseringskontrollene som Iran.

President Park har besøkt Obama i kjølvannet av sommerens økte spenning i forholdet mellom de to alanene på Koreahalvøya, som har vært delt siden krigen på 1950-tallet. Det spekuleres i om Nord-Korea planlegger flere prøvesprengninger eller en oppskyting for å teste ny raketteknologi.

Det vil i så fall få konsekvenser, inkludert ytterligere tiltak fra FNs sikkerhetsråd, heter det i en felles uttalese fra Obama og Park.

Les også:
Trump mener Bush må ta sin del av skylden for 9/11  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.