Klokken 19.00 onsdag kveld norsk tid kommer rentebeskjeden fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Selv om det er nærmest full enighet i markedet om at sentralbanken lar renten bli liggende på nivået mellom 0,25 og 0,5 prosent, kan beskjeden likevel føre til utslag i markedet.

Etter at renten ble endret for første gang på syv år i desember ifjor, knytter det seg nemlig spenning til hvor fort renten vil bli satt videre opp.

Den gangen indikerte medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komite (FOMC) at renten ville bli hevet ytterligere fire ganger i år.

Prognosen ble gitt i sentralbankens såkalte «dot plot» eller renteplott. Plottet gir en grov og punktvis oversikt over hvordan hvert av de 17 medlemmene i komiteen ser for seg at renten vil utvikle seg fremover, men kan ikke nødvendigvis tolkes som en eksakt rentebane, slik vi er vant til her hjemme i Norge. 

Renteplottet, som omtales som «dot-plot» i USA, viser hvordan representantene i Feds pengepolitiske komité venter at renten vil utvikle seg fremover. Grafikk: Faksimile fra Federal Reserves prognosedokument.
Renteplottet, som omtales som «dot-plot» i USA, viser hvordan representantene i Feds pengepolitiske komité venter at renten vil utvikle seg fremover. Grafikk: Faksimile fra Federal Reserves prognosedokument.
 

Onsdag presenterer sentralbanken et nytt renteplott, det første siden renten ble satt opp i desember. Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen tror det nye plottet vil signalisere at antall renteøkninger i år blir redusert fra fire til tre.

I tillegg tror han sentralbanken kan komme til å gi mer presise signaler om at neste renteøkning kanskje kommer allerede på det neste møtet i april. Det vil i så fall bli tolket som en mer aggressiv renteutvikling enn markedet så langt har sett for seg.

- Med den fortsatte bedringen i arbeidsmarkedet vi har sett, og tegn til at det underliggende inflasjonspresset er på vei opp, tror vi Fed vil holde døren åpen for en renteøkning i april eller - som vi har som hovedscenario - i juni. Det vil i så fall være signaler som markedet vil tolke som haukete, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

«Haukeaktig» blir brukt for å beskrive signaler om høyere rente, mens «dueaktig» brukes om det motsatte, altså signaler om lavere rente.

Så mye fleksibilitet som mulig

DNBs strateg Paul Harper mener også at renteplottet vil få mest oppmerksomhet i markedet onsdag kveld, etterfulgt av kommentarene som sentralbanken kommer med. Han peker på at markedet ikke engang fullt priser inn to renteøkninger i år.

Harper uttaler til TDN Finans at det er vanskelig å anslå hva utslagene vil bli ved ulike indikasjoner fra Fed. Markedet vil nok uansett prise inn noe lavere forventning enn det Fed legger til grunn, ifølge ham.

Selv tror han Fed-medlemmene vil indikere tre økninger i 2016, men at de vil gi kommentarer som gir rom for justeringer.

- De vil ikke tvinges inn i et hjørne hvor de må gjøre noe. De vil sørge for at de har så mye fleksibilitet som mulig, sier han til TDN Finans.

Når det kommer til utslag for Oslo Børs mener Harper det vil være negativt dersom anslaget om fire Fed-økninger opprettholdes.

- Da vil de fleste børsene falle. Går de ned til tre eller to økninger er det vanskelig å si hva utslagene blir og oppmerksomheten vil rettes mot nyanser i uttalelser, legger han til.

Følg rentebeslutningen med DN fra klokken 19.00.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.