Venezuelas president Nicolás Maduro anklager USA for å forsøke å velte regjeringen hans ved å innføre sanksjoner mot fremtredende venezuelanere.

– President Barack Obama, som representerer USAs imperialistiske elite, har personlig bestemt seg for å forsøke å nedkjempe min regjering og gripe inn i Venezuela for å kontrollere det, sa Maduro i en to timer lang fjernsynsoppvisning mandag kveld.

USA hadde tidligere på dagen stemplet Venezuela som en trussel mot landets sikkerhet – en erklæring som i andre lands tilfeller har markert starten på et amerikansk sanksjonsregime. Sju venezuelanere har fått visumnekt, og kontoer som inngår i USAs finanssystemer, kan nå sperres.

Forfremmelse

Blant dem som nå bli sanksjonert, er Maduros etterretningssjef og sjefen for landets politi. Presidenten svarte med å hylle de sju som helter og forfremmet samtidig etterretningssjef Gustavo Gonzalez til innenriksminister.

Myndighetene i Washington mener Gonzalez har medvirket til vold mot regjeringskritiske demonstranter.

To år etter president Hugo Chávez' død har etterfølgeren Nicolás Maduro skjerpet sin antiamerikanske retorikk, og landets økonomi er i dyp krise. USAs sanksjoner rammer verken Venezuelas energisektor eller økonomien under ett. Men tiltaket har likevel ført til den mest tilspissede striden mellom de to amerikanske landene siden Maduro ble president i 2013.

Menneskerettigheter

– Venezuelanske tjenestemenn som bryter menneskerettighetene til venezuelanske borgere og som deltar i korrupsjon, er ikke velkommen hit. Nå har vi verktøyene til å fryse deres eiendeler og hindre dem fra å benytte seg av USAs finanssystem, sa talsmann Josh Earnest i Det hvite hus mandag.

Venezuelanske myndigheter svarte umiddelbart på sanksjonene med å midlertidig kalle hjem sin chargé d'affaires fra Washington «for konsultasjoner». De to landene har ikke hatt fullstendige diplomatiske forbindelser siden 2008.

Hard mot opposisjonen

Myndighetene i Caracas slår hardt ned på opposisjonen i landet, og i februar ble den opposisjonelle Caracas-ordføreren Antonio Ledezma pågrepet og tiltalt for å angivelig ha planlagt et kupp mot regjeringen.

Under TV-talen mandag kveld kunngjorde Maduro at han nå akter å be nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av det regjerende sosialistpartiet, om å gi ham utvidede fullmakter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: USA med sanksjoner mot Venezuela

 
Supermarkedkjede overtatt av staten i Venezuela

Flere embetsfolk fra Venezuela nektes visum til USA