Forventninger til ny skattereform sendte USA-børsene opp til de høyeste nivåene noensinne - igjen.

Men «gamle» kan man ikke si at de tidligere rekordene var. Hovedindeksene ved de tre toneangivende indeksene spratt opp nemlig opp til nye nivåer flere ganger i forrige uke, senest fredag.

De siste tre månedene har Dow Jones Industrial Average steget 8,3 prosent, skriver Marketwatch.

20.000 milliarder dollar

Mandagens oppgangen førte blant annet til at S&P-indeksen oppnådde en samlet markedsverdi på 20.000 milliarder dollar, tilsvarende 167.800 milliarder kroner. Det melder CNBC.

Administrerende direktør Nick Raich i analysebyåret The Earnings Scout uttalte til nettstedet i forkant av børsåpning at det var en «optimistisk skjevhet» i markedet som hang igjen etter nyheten fra Donald Trump om at det en stor skattereform er på trappene.

- Jeg tror ikke investorer ønsker å være på «feil» side hvis planen er fenomenal, sa Raich og siktet til den siste tidens oppgang i markedet.

Utviklingen for S&P-indeksen mandag. For første gang har den en samlet markedsverdi på 20.000 milliarder dollar.
Utviklingen for S&P-indeksen mandag. For første gang har den en samlet markedsverdi på 20.000 milliarder dollar. (Foto: Grafikk: InFront)

Ny rekord for Apple

Det var imidlertid flere enn de toneangivende indeksene som satte nye rekorder mandag.

Teknologiselskapet Apple steg til det høyeste nivået noensinne ved børsslutt, skriver CNBC.

Aksjen ble handlet for 133,25 da børsene stengte. Det tilsvarer en oppgang på 22,91 prosent de tre siste månedene.

Den forrige rekorden ble satt 23. februar 2015 – da var aksjen priset til 133 dollar ved børsslutt. Fra det falt aksjekursen ned til rundt 90 dollar i mai 2016, men har siden steget 48 prosent, skriver Marketwatch.

Ifølge Marketwatch kan deler av bakgrunnen for Apple-aksjens byks handle om at investeringsbanken Goldman Sachs har oppjustert sitt kursmål for aksjen til 150 dollar.

Banken skriver i et notat at oppgraderingen kom av en større tro på «betydelige forbedringer» i den neste versjonen av Apples Iphone, som også vil markere tiårsjubileet til smarttelefonen. 

Analytikerne hos Goldman Sachs forventer blant annet at smarttelefonen kan inneholde programvareforbedringer som sensorteknologi for 3D, som igjen vil være avgjørende for utviklingen av utvidet virkelighetsteknologi, såkalt «augmented reality».

CNBC skrev før børsåpning at Apples tjenestevirksomhet sannsynligvis er undervurdert i markedet og at aksjen ville bli handlet ti prosent høyere hvis selskapets tjenester ble vurdert likt som PayPal.

Apple steg 0,87 prosent, mens Paypal var opp 1,45 prosent.

Fall i telesektoren

Teleselskapet Verizon slapp mandag nyheten om at det skal begynne å selge abonnementer med ubegrenset bruk av data for første gang siden 2011.

Aksjen falt 0,88 prosent, mens telesektoren samlet sett falt 0,37 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.