I høst åpnet verdens største bygningskompleks, New Century Global Centre, i den kinesiske byen Chengdu, som var verdens første by til å ta i bruk papirsedler som betalingsmiddel i år 960.

New Century Global Centre er 500 meter langt og 400 meter bredt og har en samlet gulvflate på nesten 1,7 millioner kvadratmeter. Bygget har konferansesenter, kjøpesenter, luksushotell med over 1000 rom, innendørs bølgebasseng med strand og verdens største LED-skjerm på størrelse med en fotballbane.

Bygningskomplekset er nesten tre ganger større enn det amerikanske forsvarsdepartementets hovedsete, Pentagon, og kunne rommet 20 av Sydneys operahus.

Det er ikke offentlig kjent hvor mye New Century Global Centre har kostet, men investeringsanslagene ligger på rundt 40 milliarder kroner.

Forsvunnet
Nå har utbyggeren og eieren forsvunnet. Det har også flere andre fremtredende kinesiske næringslivstopper, skriver Dagens Næringsliv.

Lokalmyndighetene i Chengdu eksproprierte bygninger og tomter fordi de ønsket å bygge et landemerke for å plassere byen på kartet. Hele området ble senere gitt til den lokale eiendomsutvikleren Deng Hongs selskap Chengdu Exhibition & Travel Group (ETG) til over 80 prosent rabatt.

Eier og eiendomsutvikler Deng Hong forsvant imidlertid i februar i år.

– Vi vet ikke hvor han befinner seg. Driften fortsetter som vanlig, skriver informasjonsavdelingen hos Dengs selskap ETG i en kort pressemelding.

Den tidligere ordføreren i Chengdu er nå under etterforskning for korrupsjon.

- For sensitivt å snakke om
Kinas nye president Xi Jinping har lovt å slå hardt ned på korrupsjon – også i kommunistpartiet og overfor innflytelsesrike næringslivstopper.

«Ingen står over loven. Det spiller ingen rolle om det er en flue eller en tiger», sa han tidligere i år.

Et titall kinesiske næringslivstopper har forsvunnet de siste månedene – over ti i Sichuan-provinsen hvor Chengdu ligger. Liu Han, Wang Junlin og Wu Bing har opparbeidet seg store formuer de siste 12–15 årene i Chengdu. Alle har forsvunnet.

– Han endte opp i feil politisk gruppe. Dette er for sensitivt til å snakke om offentlig, sier en bekjent av milliardæren Liu Han til Wall Street Journal.

Les også: Kinas giganter i knipe


64 millioner boliger står tomme i Kina


Advarer mot enestående kinesisk kredittboble

Advarer om kinesisk kollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.