– Dette er stort, mye større enn mange tror. Kanskje er dette den nye oljen? undrer Andrea Nordvik Brunner fra Bergen.

For ett år siden flyttet hun nordover for å studere havbruksdrift og ledelse på Nord Universitet i Bodø. Hun har ikke angret et sekund.

– Jeg stortrives. Og det er utrolig gøy å satse på en næring som er i en så rivende utvikling, og hvor det er så mange problemer som må løses i tiden fremover, sier hun.

Antallet som har fiske- og havbruksstudier som førstevalg har økt kraftig de siste årene.

Og tendensen fortsetter, viser ferske tall fra Samordna opptak.

Flere har fått øynene opp for næringen

Til flere av fiskestudiene er pågangen tredoblet siden 2013.

Ved Universitetet i Tromsø (UIT) har søkermassen til studiet Fiskeri- og havbruksvitenskap økt fra 67 førstevalgssøkere i 2013 til 240 i år. 

Studiet Havbruksdrift og ledelse ved Nord Universitet i Bodø har i år 140 førstevalgssøkere, mot 37 i 2013.

Økningen skyldes blant annet at potensialet i havbruksnæringen er blitt bedre kjent blant ungdommen, sa direktør Nina Ellingsen Høiskar ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur på Nord universitet til DN i slutten av april.

Det tror også Andrea Nordvik Brunner.

– Det tok meg tre år å finne ut hva jeg ville studere. Jeg har vokst opp ved sjøen og har en far som er ivrig hobbyfisker. Fiskeinteressen har jeg alltid hatt, men det slo meg ikke at jeg kunne leve av det. Plutselig gikk det opp for meg at jeg kan gjøre karriere av hobbyen min, sier hun.

Vil jobbe med eksport

Hun har to år igjen av studiene og muligheter for å ta en master. Videre ønsker hun å jobbe internasjonalt med eksport av fisk til utlandet.

– Jeg ser ikke for meg at jeg alltid skal jobbe i Norge, så jeg er glad for at dette åpner for å jobbe ute også – både Chile, England og Skottland kan være aktuelt. I det hele tatt gir fiske- og havbruksstudier enorme muligheter. Det tror jeg stadig flere unge begynner å innse, sier Andrea.

I år leder hun også Havets Døgn 2017, som er en karrieredag på Nord universitet. Denne karrieredagen arrangeres hvert år og har rundt 300 deltagere.

– Dette har virkelig fått meg til å åpne øynene opp for hvor stort potensial havbruksnæringen har. At mediene skriver så mye om bransjen og alle utfordringene den står overfor, som for eksempel lakselus, bidrar nok også til at flere vil engasjere seg. Utfordringene står i kø, noe som gjør næringen mer attraktiv og interessant, sier Andrea Nordvik Brunner.

 

Fiskestudier

(Kilde: Samordna opptak)(Vilkår)


Helsekø
Helsekø. Etter en lang natt i kø på parkeringsplassen utenfor McMinn Ungdomskole stimler pasientene seg foran inngangsdørene i påvente av at de skal åpne klokken 06.
02:04
Publisert: