– Dette løpet er ikke for alle. Det er knallhard prioritering, mye pensum å absorbere, og man må kunne sjonglere mange baller i luften samtidig.

Petrine Solli Veierød (25) fra Bergen har alltid hatt en klar plan om å bli fysioterapeut, men så hadde det seg sånn at moren hennes hadde gått på NHH, og Petrine tenkte at det kunne være nyttig å lære seg litt om økonomi også.

– Året etter at jeg startet på økonomi og administrasjon-studiene ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), kom jeg inn på fysioterapi. Dermed fikk jeg et dilemma. Det var jo dumt å slutte med økonomi når jeg var så godt i gang, så jeg bestemte meg rett og slett for å kjøre et dobbeltløp. Og det har gått greit, selv om jeg ikke skal legge skjul på at det også har vært tøft, sier hun.

Over 5000 studenter tar «dobbeltstudier»

Om lag 5200 studenter var i gang med to utdannelser per 1. oktober 2017. Videre var rundt 170 studenter registrert på tre utdannelser, 20 studenter på fire utdannelser og ytterligere fire studenter var i gang med fem utdannelser, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) har hentet frem for DN.

– Det er viktig å understreke at kravet for å bli innrapportert som student til SSB er at studenten er registrert ved en høyere utdannelsesinstitusjon og har betalt semesteravgift. Om studenten virkelig er i gang med to eller flere utdannelser vet vi ingenting om, presiserer Geir Nygård ved Seksjon for person- og sosialstatistikk i SSB.

På to år har Petrine Solli Veierød hatt 30 eksamener, blitt godkjent fysio-pilates-instruktør og skrevet en bachelor. Når hun i tillegg har to styreverv i Bergen og Hordaland Turlag (DNT), er ringevikar for et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede, sitter i ledergruppen i Protect Our Winters Norge og driver utstrakt turvirksomhet, blant annet var hun på en sykkeltur på 3000 kilometer i fjor sommer, blir det ikke mye tid til overs.

– Men alt går så lenge man vil, sier den allsidige 25-åringen.

Vurderer mastergrad

Selv om hun lenge var innstilt på å jobbe som fysioterapeut etter endte studier, er hun nå litt usikker:

– Jeg er blitt veldig interessert i ledelse etter økonomistudiene og vurderer å ta en master også. Men ikke det neste året. Nå ser jeg frem til et år med «bare» ett studium, slik at jeg kan være litt mer sosial enn jeg har vært på en stund, sier hun.

Petrine Solli Veierød på lesesalen hjemme i Bergen. Her sitter hun som regel i flere  timer etter at de andre studentene har gått.
Petrine Solli Veierød på lesesalen hjemme i Bergen. Her sitter hun som regel i flere timer etter at de andre studentene har gått. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Hvordan motiverer man seg til dobbel innsats som student?

– Som tidligere idrettsutøver i svømming på nasjonalt nivå med opptil 15 treningsøkter i uken i tillegg til videregående, er jeg vant til å strukturere hverdagen, sier hun.

– Når jeg først bestemte meg for å begynne på to studier, tenkte jeg bare på hvor gøy det var å kunne fullføre dette. Det nytter ikke å klage, for jeg har valgt det selv. Det handler om å stå i det.

– Hva må man ofre?

– Jeg har ikke vært like sosial som studenter flest. Det har vært beinhard prioritering gjennom hele uken. Alt måtte inn i kalenderen, selv en lunsjavtale. Man kan ikke kaste bort tid, man må være disiplinert. Hadde vi gruppearbeid og det skled litt ut, var det jeg som sa: «Nei, nå må vi jobbe».

– Kan ikke «lese seg grønn»

Det har ikke gått like lett hele veien, innrømmer Petrine Solli Veierød.

– Jeg har hatt noen tunge perioder, og jeg kan skjønne at familie og venner var litt bekymret for meg. Eksamenstiden gikk greit, da går alt slag i slag. Men i selve semesteret, da det var dobbelt opp med innleveringer, hendte det at jeg lurte på hvorfor i all verden jeg gadd. For meg har det vært helt avgjørende å koble av med et aktivt friluftsliv. Jeg angrer ikke, og jeg er utrolig glad for at det ble toppkarakter på bacheloroppgaven, sier hun.

Hun er praktisk anlagt og føler at fysioterapistudiene er lettere tilgjengelig for henne enn økonomistudiene.

– Med dobbelt pensum må man lære seg noen teknikker for å huske all teorien. Min teknikk er å lage en del tankekart og skrive ned det meste for hånd. Det hjelper meg med å få oversikt. Samtidig må du være selektiv og prøve å finne ut hva som er det viktigste, slik at du slipper å «lese deg grønn».

Sammenligner med toppledere og idrettsutøvere

Hun understreker at et slikt dobbeltløp ikke egner seg for alle:

– Du skal tenke deg grundig om før du gjør det, for det kan være overveldende. Når de andre studentene går hjem etter å ha vært på skolen fra åtte til to, da vet du at du må sitte langt utover kvelden også, sier hun.

I gjennomsnitt bruker en norsk heltidsstudent drøyt 16 timer i uken på forelesninger og andre organiserte læringsaktiviteter. I tillegg bruker de 19 timer i uken på egenstudier. Det viser årets Studentbarometer, som Nokut står bak.

Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo er enig med Petrine Solli Veierød i at et dobbeltløp som student ikke er for alle.

– Du må ha beinhard disiplin, være rågod på struktur og ha en klar plan om hvor du vil, i alle fall hvis du skal gjennomføre med stil. Disse studentene har bare 24 timer i døgnet, de også, sier han.

Han sammenligner slike «superstudenter» med toppledere og toppidrettsutøvere.

– Det handler veldig mye om et godt hode, tydelige mål og delmål. Det krever en enorm innsats og vilje til å få det til, og man må ofre noe for å komme dit. Du må takke nei til en del ting og prioritere vekk noe bevisst for å nå målet. Studenter som Petrine har tydeligvis et talent for å få til dette, men det passer absolutt ikke for alle.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: