Går det som NTNU-rektor Gunnar Bovim vil får Norges største universitet hovedsete i Trondheim. På NTNUs årlige lederseminar på Oppdal tirsdag ettermiddag fortalte rektoren at han vil råde universitetsstyret til å gå inn for fusjon «i en eller annen form».

I flere måneder har NTNU flørtet med høyskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund, Gjøvik og Narvik. Frem til nå har imidlertid Bovim vært åpen på at han ikke vet hvilket alternativ han synes er best. Nå har han bestemt seg, dagen før styret møtes og tar den endelige avgjørelsen.

Les også: Gigant-planer skaper kaos

Onsdag skal NTNUs styre med styreleder og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg i spissen lande på ett av tre alternativer:

Det kan bestemme at NTNU fortsatt skal stå alene, fusjonere med Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) eller fusjonere nasjonalt med HiST og høyskolene i Ålesund, Narvik og Gjøvik.

Det er også mulig at styret går inn for å bare ta én eller to av høyskolene inn under NTNU. Alle høyskolene er positive til å samarbeide med NTNU.

Økt konkurranse fra Bergen

I talen til ledergruppen tirsdag, som DN har fått referert, sa Bovim at både NTNU og nasjonen er best tjent med at NTNU fusjonerer med høyskoler.

Bovim trakk frem at landskapet NTNU er en del av vil se annerledes ut i fremtiden, og viste til at det etter denne runden med fusjoner ikke vil finnes en eneste høyskole nord for Nord-Trøndelag.

Bovim pekte også på økt konkurranse fra Bergen, der Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen samarbeider om å opprette en sivilingeniørlinje i industriell økonomi.

Kan samle 40.000 studenter

Tilbakemeldingene fra studenter og ansatte har spriket i alle retninger. Noen ønsker at NTNU fortsetter alene, andre ønsker bare lokalt samarbeid med HiST, andre fagmiljøer har ønsket seg modellen der NTNU oppretter såkalte «satellitter» i Ålesund, Narvik og Gjøvik.

Blir alle skolene en del av NTNU blir det landets desidert største universitet med 40.000 studenter. Universitetet i Oslo er størst i dag med 27.000 studenter.

HiST, som er med i begge NTNUs fusjonsalternativer, har nesten 9000 studenter. Selv om NTNU-styret går inn for å bare fusjonere med den lokale høyskolen i Trondheim, blir universitetet landets største med 32.000 studenter.

Sitter med jokeren

DN har tidligere skrevet at hele utdannelsessektoren venter i spenning på NTNUs avgjørelse. Mange av landets høyskoler har fått beskjed av Kunnskapsdepartementet om at de er for små til å stå alene. Hvis NTNU kaprer høyskoler i vest, nord og øst setter det en stopper for planer om regionale samarbeid.

I Møre og Romsdal er for eksempel høyskolene i Molde og Volda usikre på hva de skal gjøre dersom naboskolen Ålesund blir en del av NTNU. Høgskolen i Lillehammer står uten samarbeidspartner hvis Gjøvik blir en universitetsby med hovedsete i Trondheim.

I nord har både universitetene i Nordland (Bodø) og Tromsø sagt de er interesserte i Høgskolen i Narvik. Narvik har på sin side NTNU øverst på ønskelisten over fusjonspartnere, med Tromsø som annetvalg. Harstad ser ut til å ende opp under Universitetet i Tromsø. Høgskolen i Nesna har tviholdt på egen selvstendighet, men har nå fått beskjed av Kunnskapsdepartementet om å se til Bodø og Universitetet i Nordland.

– Beskjeden er at vi skal fortsette samtalene med Nesna med sikte på fusjon fra 1. januar 2016, sier UiN-rektor Pål Pedersen, som sier at de også har døren åpen for høyskolene i Harstad og Narvik, selv om de har Tromsø høyere på ønskelisten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.