– I starten tenkte jeg at jeg bare skulle ha denne jobben til jeg fant noe mer relevant ved siden av studiene, sier Øystein Flø Baste (23) og trekker på det.

– Men det er så kjekt å jobbe her.

Han står i kassen på Rema 1000 og smiler til en kunde.

– Skulle du ha kvittering på den, eller?

Baste studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og har fått høre fra flere venner at det kanskje er på tide å legge Rema-skjorten på hyllen. Han har jobbet der siden han var 15 år.

– Det er et veldig fokus på det å få relevant jobb, men jeg føler det har en helt egen verdi å få komme i kontakt med alle slags folk. Her møter jeg eldre og mennesker med en helt annen bakgrunn enn meg selv som jeg kanskje ikke ellers ville ha kommet i snakk med.

Annethvert år gjennomfører Nordisk institutt for innovasjon, forskning og utdannelse (Nifu) en kandidatundersøkelse for å se på overgangen for nyutdannede til arbeidslivet. Utslaget av erfaring fra relevant og lønnet arbeid før man blir uteksaminert er tydelig. De som ikke har hatt dette, vil ha 17 prosent større sjanse for å bli «mistilpasset» når de skal ut i arbeidslivet.

Ifølge både eksperten og arbeidsgiver er det imidlertid ingen grunn til å bli bekymret.

«Irrelevant jobb kan vise bredden»

Direktør i Metier OEC, Vigdis Lamberg, har 16 års erfaring som karriererådgiver. Hun tror man kan snu irrelevant arbeidserfaring til en styrke gjennom en god søknad og cv.

– Får du en relevant jobb er ingenting bedre enn det, men livet er ikke over bare fordi man ikke har fått relevant deltidsjobb ved siden av studiene, sier hun.

Lamberg synes Baste har gjort lurt i å arbeide på Rema 1000, og ser ingen grunn til at det ikke skal stå i cv-en hans.

– Det støtter jeg ham 100 prosent i. Mange får råd om å ta bort ikke-relevant arbeid fra cv-en, men det er helt feil. Det viser dine karaktertrekk og bredden i hvem du er, sier hun.

Videre sier Lamberg at det å ha jobbet med mennesker alltid slår positivt ut, uansett om det er på eldrehjem eller i kassen på en butikk:

– Bare det å ha en jobb i seg selv viser at man evner å ta initiativ og disponere tiden sin godt, selv om man studerer, sier hun.

Hun får støtte fra hr-direktør Gro Gotteberg i Det Norske Veritas. I fjor var hun med å ansette 880 personer.

– Jeg vil stryke ordet irrelevant, sier hun.

– Når jeg ser en ung person som har tatt et studium, fått gode karakterer og i tillegg hatt en jobb ved siden av, så tenker jeg at det er en person som viser initiativ – og det er akkurat det vi vil ha, sier Gotteberg.

Direktøren legger til at all utenomfaglig erfaring kan vektlegges, fordi hun i likhet med Lamberg er opptatt av bredden hos den hun ansetter.

– Vi ønsker å ansette hele mennesket.

Karriererådgiver Lamberg tror studenter som ikke har relevant eller mye arbeidserfaring kan få cv-en til å skinne med noen enkle grep.

– Men noe av det viktigste å tenke på når man skal søke jobb, er at kun 20 prosent av alle stillinger lyses ut. Så ha cv-en i vesken, bank på dører, plukk opp telefonen og vis deg frem, konkluderer hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Produksjonen av Stein Erik Hagens tre er i full gang i Kina
Et 14 meter høyt tre, med blader som kan programmeres. Se kunstverket som Stein Erik Hagen ønsker å bringe til Oslo.
00:41
Publisert: