– På samme måte som det er mulig å klage på en skriftlig eksamenskarakter, bør det være mulig å kunne klage på en muntlig, sier Anders Kløvning, leder i NEF Ung.

Underorganisasjonen tilhører Norges Eiendomsmeglerforening, og jobber for unge eiendomsmegleres interesser innen utdannelse og bransje.

Ved landets bachelorer i eiendomsmegling settes den avsluttende karakteren i hovedsak gjennom en muntlig eksamen. Er ikke studenten fornøyd med resultatet, er det ikke mulig å klage – noe som ville vært mulig dersom bachelor-eksamenen heller var skriftlig.

– Det er snakk om to ulike eksamensformer, men rettighetene bør være like. Loven er derfor urettferdig slik den er i dag, sier Kløvning.

– Nødvendig med omsensur

I 2009 problematiserte studentavisen Universitas saken, og NEF Ung mener nå det er på tide å ta tematikken opp igjen.

– Det er ti år siden, og fortsatt har ingenting skjedd. Argumentet som da ble brukt om etterprøving, er det nok få unge som kjøper i dag, sier Kløvning.

Ifølge universitets- og høyskoleloven § 5–3 (5) kan studenter ikke klage på muntlige eksamenskarakterer fordi de ikke lar seg etterprøve.

Vil studenter forbedre karakteren, må de derfor ta eksamen på nytt.

Kløvning synes at muntlig eksamen som siste vurdering på eiendomsmeglerstudiet fungerer bra, men mener det bør være mulig å ta opp lyd eller video, som grunnlag for etterprøving.

– Vi henger ikke med i tiden. Dagens lov står ikke i stil med slik forholdene burde være i 2019. Vi har kommet langt i teknologien, så loven bør endres, sier Kløvning og fortsetter:

– Bare vent, om noen år vil vi se oss tilbake og lure på hvorfor disse eksamensformene ble forskjellig behandlet.

Slik praksisen er i dag, vurderes en muntlig eksamen av to sensorer, som skal kunne gi en helhetlig evaluering av studentens besvarelse. Kløvning har tillit til at sensorene gjør en god nok jobb, men understreker at det likevel kan finnes grunner for å klage.

– Det finnes flere eksempler på studenter som har klaget på skriftlige eksamener og gått opp én eller to karakterer. Det viser at det i flere tilfeller har vært nødvendig med omsensur, sier Kløvning.

Dersom noen studenter ikke ønsker å bli filmet eller tatt opp lyd av, foreslår Kløvning at det kan være valgfritt.

Får støtte

Susann Andora Biseth-Michelsen, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, sier det er viktig og bra at NEF Ung setter temaet på dagsordenen.

– Det handler om retten man som student har til å klage. Det går på studentenes trygghet under eksamen, og muligheten til å klage hvis de for eksempel ikke føler spørsmålene er relevant for pensum, sier Biseth-Michelsen.

Leder av Studentparlamentet ved UiO Susann Biseth-Michelsen mener klageretten har mye å si for studenters trygghet for eksamen.
Leder av Studentparlamentet ved UiO Susann Biseth-Michelsen mener klageretten har mye å si for studenters trygghet for eksamen. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

– Vi er derfor helt enig i at vi må se på hvordan lovverket kan endres, fortsetter lederen og understreker at tidspunktet er svært passende ettersom Kunnskapsdepartementet i disse dager gjennomgår universitets- og høyskoleloven.

Leder for Norges studentorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikalsen mener også at alle studenter skal ha mulighet til å kunne klage på eksamenskarakteren.

– Eksamenskarakteren er ekstremt viktig. Den kan avgjøre om du for eksempel kommer inn på en ønsket master eller får jobben du søker på, sier Mikalsen.

Mikalsen mener også at loven må oppdateres dersom den ikke åpner for at det er mulig å klage gjennom lyd- eller videoopptak.

– Da holder den ikke tritt med dagens teknologimuligheter. Flere eksamensklagesaker gjennom de siste årene viser at det er et behov for klagerett, fortsetter han.

Skal vurderes i 2020

Ifølge Kunnskapsdepartementet behandlet og vedtok Stortinget våren 2018 flere endringer i universitets- og høyskoleloven som omhandlet klage og sensur.

Et flertall i Stortingets utdannings- og forskningskomité foreslo da at muntlig eksamen burde filmes etter studentens ønske, slik at de fikk et bedre utgangspunkt ved en eventuell klage.

– Samtidig reises en rekke personvernspørsmål som må utredes nærmere dersom eksamen blir filmet, sier statssekretær i KD Rebekka Borsch (V) til DN.

Hun understreker videre at et eget utvalg fra regjeringen nå gjennomgår loven. Et forslag skal legges frem for KD i februar neste år.

– Vi vil da vurdere endringer i rammene for muntlig eksamen, sier Borsch. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: