Høyskolen Kristiania, som eies av Ernst G. Mortensens Stiftelse, kjøper privatskolen Westerdals for 85 millioner kroner.

I avtalen, som ble kjent torsdag, legges det opp til at aksjene overdras fra Westerdals-eier Anthon B Nilsen Skoledrift as neste onsdag.

Anthon B Nilsen eies av Nicolai og Peder Løvenskiold og Reidar og Gunnar Holsts legat. I desember ble det kjent at selskapet forhandlet med Høyskolen Kristiania om salg av privatskolen.

Krav på over 115 mill.

Ifølge en pressemelding torsdag tar Høyskolen Kristiania over ansvaret for kravene «i de pågående tvistesakene»:

  • Kunnskapsdepartementet krever til sammen 85 millioner kroner av skolen. Dette er statsstøtte skolen fikk til å drive linjer som ikke hadde formell godkjennelse. Westerdals har varslet søksmål mot departementet for å prøve kravene i rettslig.
  • I tillegg kommer et gruppesøksmål fra flere hundre tidligere elever, som er berammet til august. Dette er elever som betalte ulovlig høye skolepenger, som DN har skrevet, og som ikke inngikk forlik med skolen i fjor. Elevenes krav er på over 30 millioner kroner.

Vil møte departementet igjen

– Vi har vært gjennom en omfattende finansiell gjennomgang siden desember. På bakgrunn av det har vi vurdert og forhandlet frem en sum på 85 millioner kroner. Vi er kjent med kravene og de likvide midlene må i hovedsak gå til å dekke kravene, sier administrerende direktør Solfrid Lind i Høyskolen Kristiania.

– Vil dere fortsatt gå til søksmål mot departementet?

– Vi vet at tidligere eier og Westerdals Oslo ACT har bestridt kravene. Når vi overtar i neste uke er det naturlig å be om et nytt møte med departementet og ta det derfra, sier hun.

Lars Buer, styreleder i Anthon B Nilsen Skoledrift as, opplyser til DN at skolen og eierne betalte rundt 28 millioner kroner til tidligere elever som inngikk forlik i fjor i skolepenge-saken. Han ønsker ikke å si hvor mye skolen per nå har satt av til å betale ytterligere krav.

– Dette er knyttet til 2016 regnskapet som ennå ikke er avlagt. Jeg kan derfor ikke kommentere det, skriver han i en epost.

Vil ha utbytte

Westerdals har vært i hardt vær etter at DN høsten 2015 skrev om hvordan Westerdals’ eiere flyttet over 100 millioner kroner fra skolene til morselskapet, til tross for forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med fusjonen av NITH, NISS og Westerdals i 2013.

Etter DNs sak omgjorde Anthon B Nilsen Utdanning transaksjonen i november 2015: det slettet gjeld og tilbakeførte til sammen 105 millioner kroner til Westerdals Oslo ACT.

Grunnen til at Anthon B Nilsen nå selger Westerdals er ifølge selskapet at det ikke lenger ønsker å satse på statsstøttede privatskoler. Ifølge universitets- og høyskoleloven er det forbudt å ta utbytte fra privatskoler som mottar statstilskudd.

– Salget passer godt inn i vår strategi for fremtiden. Vi vil satse mer på fagskoler og voksenopplæring, og mindre på statsstøttede høyskoler, sier Lars Buer i Anthon B Nilsen Skoledrift.

I desember uttalte selskapet at det mener det er fornuftig å satse på virksomheter som gir avkastning og utbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.