Den tidligere øverste politiske lederen for Hong Kong, Donald Tsang, er blitt dømt til fengsel i 20 måneder for grov uforstand i tjenesten. Han var også tiltalt for å ha mottatt bestikkelser, men juryen ble ikke enige om dette.

Reddet Hong Kong

Da Tsang ledet byen fikk han en svært gunstig leieavtale med en næringslivsmilliardær hvor han fikk disponere en tre etasjers penthouseleilighet i den kinesiske byen Shenzhen. Leiligheten ble renovert for flere millioner kroner. Regningen tok milliardæren Bill Wong Cho-bau.

Dommen og fengselsstraffen ble offisielt forkynt på onsdag morgen i Hong Kong. Tsang har vært fri mot kausjon, men i løpet av kort tid må 72-åringen si farvel til luksuslivet i Hong Kong og flytte inn i det 82 år gamle beryktede Stanley-fengslet som ble bygd av britene.

Tsang vil bli den første innsatte som kan smykke seg med en adelstittel. Han ble adlet av Prins Charles bare timer før Hong Kong ble tilbakeført til Kina i 1997 da han var byens finansminister. Han fikk mye av æren for å styre Hong Kong gjennom finanskrisen.

– Ikke skyldig, sa 72-åringen med klar stemme på kantonesisk, den lokale kinesiske dialekten som eldre mennesker i Hong Kong vokste opp med, da rettssaken startet.

Etterlyser klare lover

Fra 2005 til 2012 var han Hong Kongs øverste politiske leder.

Mens han ledet Hong Kong ble det stilt spørsmål om hans tette forbindelser til noen av byens rikeste familier. Han tok selvkritikk for å ha «feilhåndtert» enkelte saker.

Han var ofte å se om bord på luksusyachter og dukket opp i privatfly på feriesteder og storbyer over hele verden. Lokale aviser og opposisjonspolitikere spurte hvem som betalte for dette, men fikk aldri svar.

Korrupsjonsrettssaken har vært førstesidestoff i aviser i Hong Kong. Hong Kong har tiltrukket seg internasjonale selskaper og finansinstitusjoner.

Hong Kong blir sett på som et av de minst korrupte stedene i Asia å gjøre forretninger. I den siste korrupsjonsoversikten fra Transparency International er Hong Kong på en 18. plass og må se seg slått av Singapore, som har en 8. plass – to plasser bak Norge.

– Denne saken viser at maktmisbruk og korrupsjon i den øverste politiske ledelsen ikke bare er en mulighet, men også en realitet. Det er behov for å forhindre at tilsvarende skjer i fremtiden. Da må dette fremkomme tydelig i lovverket, sier advokat og parlamentariker Dennis Kwok til Straits Times.

Under etterforskning

Det kan komme flere saker.

Den sittende lederen hadde en lukrativ konsulentavtale med det australske selskapet UGL da han ble innsatt som øverste politiske leder. Leung Chun-ying innrapporterte ikke avtalen og inntekter på over 60 millioner kroner. Deler av dette ble utbetalt etter han ble leder.

– Den mest slående likheten mellom de to sakene er hvor lang tid det har tatt. Antikorrupsjonskommisjonen har etterforsket i to år og fem måneder. For Tsang tok det tre år og åtte måneder, sier tidligere politiadvokat Grenville Cross til South China Morning Post.

Gamle kjente bak murene

For tre år siden ble byens tidligere byrådsleder, Rafael Hui Si-yan, dømt til syv års fengsel for korrupsjon og økonomisk kriminalitet. Eiendomsarvingen Thomas Kwok ble dømt til fem års fengsel. En ung elskerinne og et ellevilt luksusliv felte Hui.

Donald Tsang vil sannsynligvis sone straffen i det samme høyrisikofengselet hvor Rafael Hui allerede sitter. Stanley-fengslet ble bygd av britene på 1930-tallet. Under annen verdenskrig ble det foretatt massehenrettelser i fengslet av japanske styrker.

Tsang hadde en månedsinntekt på en halv million kroner da han ledet Hong Kong. I fengslet vil han få 30 kroner i uken for å jobbe. Alle innsatte skal jobbe 10 timer daglig. De kan bli fritatt av helseårsaker, men det skjer sjelden.

Ifølge South China Morning Post kan han bli satt til å produsere konvolutter for etatene som han en gang ledet.

– Han vil få utlevert en toalettpapirrull hver tredje uke – slik alle får, sier en kilde til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Blair maner til kamp mot brexit
Britenes tidligere statsminister Tony Blair maner til kamp mot brexit og oppfordrer britene til å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU.
01:34
Publisert: